En skrynklig tjugokronorssedel på en träyta
Artikel från Handelshögskolan i Stockholm

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Sverige sänkte sin bränsleskatt under 2022. Men kom skattesänkningen verkligen hushållen till del när bensinpriserna samtidigt höjdes? Bara delvis, enligt forskare.

Mot bakgrund av de snabbt stigande bensin- och dieselpriserna under 2022 sänkte ett antal europeiska länder bränsleskatterna.

“Viktigt att kompensera hushållen”

Sverige sänkte sin bränsleskattesats med 1,81 kronor per liter den 1 maj, varav 1,31 kronor är en tillfällig sänkning som löper ut i slutet av september. När skattesänkningen tillkännagavs kommenterade finansminister Mikael Damberg: ”Jag är pragmatisk, för mig är det viktigt att vi kan kompensera hushållen”.

Men kom den här skattesänkningen verkligen konsumenterna till del? Det är osäkert. För i samma veva som skatten sänktes höjde också bolagen bensinpriserna till nya rekordnivåer. För att ta reda på hur mycket konsumenterna fick ut av skattesänkningen har forskare från Handelshögskolan i Stockholm jämfört Sverige med Danmark, där bränsleskatten inte förändrades.

Hushållen fick bara en del av pengarna

Deras slutsats är att skattesänkningen i Sverige återspeglades fullt ut i konsumentpriset på bensin. Men de menar också att det finns spridningseffekter som driver upp bensinpriserna utanför Sverige som kan medverka till att snedvrida den beräkningen. Slutsatsen är dock att endast en del av skattesänkningen fördes vidare till de svenska konsumenterna.

Rapport:

Policy brief: Who Benefitted from the Gasoline Tax Cut in Sweden? (Julius Andersson och Celina Tippman), Freepolicybriefs.org.

Kontakt:

Julius Andersson, julius.andersson@hhs.se

Policy brief

En policy brief är en sammanfattning av en specifik frågeställning, med alternativa lösningar och rekommendationer för det bästa alternativet. Den riktar sig till beslutsfattare och andra som är involverade i eller intresserade av att formulera och påverka politiken.

Källa: Balticeye.org

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera