Närbild på glödande och flytGlödande och flytande lava från vulkanen Fagradalsfjäll
Lava från vulkanen Fagradalsfjäll under utbrott på Island. Bild: Mokslo Sriuba, Wikimedia, CC-BY-SA-4.0
Artikel från Naturhistoriska riksmuseet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Under vulkanutbrott på Island kunde forskarna ta unika prover från alldeles färsk lava. Undersökningar av lavan visade magmans rörelser under jordskorpan – vilket kan hjälpa till att förutsäga nya vulkanutbrott.

Under sex månader år 2021 hade vulkanen Fagradalsfjäll på Island utbrott. Varje vecka samlade forskare prover från lavan och röken från vulkanen.

– Det var ett unikt tillfälle för oss att kunna följa vulkanutbrottet i realtid, säger forskaren Martin Whitehouse vid Naturhistoriska riksmuseet. I utbrottets början såg vi ytlig magma men ju längre det pågick desto mer magma kom från de riktigt stora djupen.

Lava från stora djup under jordytan

Mätningarna visade att magman kom från mer än 20 kilometers djup under ytan.

Vid ett vulkanutbrott tränger den heta, mjuka lavan upp från överfyllda magmakammare under jordskorpan. I den smälta magman bildas bergarter som får olika kemiskt innehåll beroende på vilket djup den bildas på, vid olika högt tryckt och temperatur. Det här gör att forskarna, genom att undersöka lavans kemiska innehåll, kan avgöra hur magman har rört sig under jordskorpan medan vulkanutbrottet pågick.

Dagsfärsk lava visar magmans ursprung

I laboratoriet NordSIMS på Naturhistoriska riksmuseet undersöktes proverna från den färska lavan för att avgöra det kemiska innehållet. Sammansättningen av grundämnen, isotoper, bergarter och kristallformer är sådant som forskare behöver för att avgöra om lavan har ett ursprung från magma i ytliga eller djupa reservoarer under jordskorpan.

Forskare i skyddsutrustning, hjälm och reflexväst läser av mätutrustning i närheten av vulkanen.
Forskare använder mätutrustning i närheten av vulkanen Fagradalsfjäll. Bild: Naturhistoriska riksmuseet

– Vanligtvis undersöker vi miljontals år gamla bergarter och mineral i laboratoriet NordSIMS men denna dagsfärska lava var det yngsta vi någonsin gjort mätningar på, säger Martin Whitehouse.

Kunskaper om magmans rörelser under jordskorpan behövs för att bättre kunna förstå vad som händer när en vulkan får utbrott. Forskarna kunde också jämföra sina resultat med seismologiska mätningar och markförändringar för att förbättra de modeller som förutsäger vulkanutbrott.

Vetenskaplig artikel:

Rapid shifting of a deep magmatic source at Fagradalsfjall volcano in Iceland, Nature.

Kontakt:

Martin Whitehouse, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet, martin.whitehouse@nrm.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera