Bild: Robert Zunikoff/Unsplash
Artikel från Högskolan Kristianstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Grodor och kräldjur tycks stå emot tidens tand och åldras nästan inte alls. Men varmare temperaturer kan snabba på åldrandet, visar en metastudie.

Det är känt att sköldpaddor kan leva länge. I vintras fyllde exempelvis jättesköldpaddan Jonathan 190 år, och troligen är han äldre än så. Detta väcker frågan hur sköldpaddor och andra växelvarma djur som amfibier, ormar och krokodiler påverkas av åldrande.

En metastudie har analyserat överlevnadsdata från över hundra studier om hur 77 växelvarma arter åldras. En av forskarna som bidragit till översiktsstudien är Johan Elmberg, professor i zooekologi, som även följt närmare 800 vuxna grodor under tio års tid.

– Vissa arter av groddjur och kräldjur åldras oerhört långsamt, eller egentligen inte alls, berättar Johan Elmberg i Vetenskapsradion.

Dödlighet ökar inte med ålder

Forskarna finner ytterst få bevis på demografiskt åldrande, det vill säga att dödligheten ökar med åldern. Detta gäller såväl bland vilda populationer som i djurparker. Förutom sköldpaddor verkar inte heller eldsalamandern och tuataran riskera att dö bara för att de blir äldre.

Varför dessa kallblodiga djur inte åldras besvarar inte i artikeln som publiceras i tidskriften Science. En tidigare teori har varit att växelvarma djur kan leva längre för att de har lägre ämnesomsättning. Nu kan dock forskarna se att utseendet kan spela en viss roll i åldrandet.

– Om djuret exempelvis skyddas av ett skal, som i sköldpaddan Jonathans fall, så ökar sannolikheten för att åldras långsamt. För att förstå själva orsakssammanhangen bakom åldrandet måste man ju titta på fysiologiska och genetiska processer, förklarar Johan Elmberg.

Varmare klimat kan snabba på åldrandet

Ytterligare faktorer påverkar åldrandet. Några av de studerade arterna åldras snabbare vid högre temperatur. Det var dock inte ett genomgående mönster i metastudien, utan ett resultat från en parallell studie som gjorts av Johan Elmberg och hans kollegor.

– Det finns en del arter där vi kan förvänta oss att om klimatet fortsätter att bli varmare, kommer deras åldrande att gå snabbare och populationerna minska.

Studier:

 Diverse aging rates in ectothermic tetrapods provide insights for the evolution of aging and longevity, Science

Thermal conditions predict intraspecific variation in senescence rate in frogs and toads, Pnas.

Kontakt

Johan Elmberg, professor i zooekologi vid Högskolan Kristianstad

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera