Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Stakningsteknik och sittposition kan vara avgörande för både prestation och skaderisk. Det visar ny forskning om längdskidåkning – både stående och sit-ski. Resultaten kan komma att ligga till grund för utvecklingen av klassificeringssystemen inom parasport.

Forskningsstudien från Mittuniversitetet kring längdskidor i stående åkning och i sit-ski visar på vilken betydelse olika sittpositioner och stakningstekniker har för utövaren.

– Det vi ser är att man kan öka sin prestation genom att använda så stor muskelmassa som möjligt i kroppen, men att man också samtidigt bör vara medveten om risken för överbelastningsskador, säger Marie Lund Ohlsson, doktor i hälsovetenskap.

Sit-ski bra även för rullstolsåkare
I studien har utövarna testats på Nationellt vintersportcentrum där fysiologiska och biomekaniska mätningar har genomförts. I efterhand har materialet bearbetats genom så kallad inversdynamisk muskuloskeletär simuleringsteknik, för att ta reda på belastningar i muskler och leder.

Utövaren utrustades med en mängd sensorer under testerna för att avläsa bland annat belastning och rörelsemönster. Foto: Marie Ohlsson.

– Resultaten visar att en sittposition som skapar stor framåtböjning av ryggen ökar belastningen i ländryggen. Om man däremot använder ett högt armmuskelarbete ökar istället belastningen i axellede, säger Marie Lund Ohlssonn.

Forskningen är betydelsefull också för alla som vanligtvis använder rullstol eftersom vi vet att längdskidåkning i sit-ski är ett bra komplement för konditionsträning eftersom ger en mer skonsam belastning i axlarna, säger Marie Lund Ohlsson.

Klassificeringssystem för vinterparasport
Mittuniversitetet genomför flera forskningsprojekt med koppling till parasport och regionen som sådan bär en tydlig prägel av satsningar på vinter-parasporter. Inom de närmaste åren kommer många internationella tävlingar genomföras här.

– Forskningen kommer att kunna ligga till grund för utveckling av klassificeringssystemen inom parasport som används för att skapa rättvisa tävlingar. Klassificering ska dela in idrottarna i grupper beroende på hur deras funktionsnedsättning påverkar prestationen inom den aktuella idrotten, säger Marie Lund Ohlsson.

Avhandlingen:
Double-Poling in Cross-Country Skiing – Biomechanical and Physiological Analysis of Sitting and Standing positions

Kontakt:
Marie Lund Ohlsson, doktor i hälsovetenskap, marie.ohlsson@miun.se, 072-581 89 47

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera