Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

I ett självkörande system där fordonen kommunicerar med varandra, skulle dagens trafikköer vara ett minne blott. Men det finns stora utmaningar kring träning av automatiserade system i en verklig miljö.

För att klara sig i trafiken måste självkörande system tränas i verklig miljö, lära sig kommunicera med varandra, och ta beslut. Och frågan är: vill vi ha system i trafiken som inte är färdigtränade?

Klicka på bilden för att se filmen Självständiga system.

Vill du veta mer om möjligheterna och problematiken kring självkörande fordon? Se filmen Självständiga system. Den ingår i AI – forskning.se:s kunskapsöversikt om artificiell intelligens. 

Artificiell intelligens, AI, är ett av vår tids mest fantasieggande områden. Redan idag kan datorerna lära sig nya saker genom smarta algoritmer. Men vem bestämmer över algoritmerna? Och vad händer om maskiner får mer att säga till om än människor? Vår AI-webb om artificiell intelligens är baserad på vetenskapliga fakta, vill vi väcka frågor om hur vårt samhälle kan påverkas. Åtta animationer guidar dig till fakta, tillämpningar och möjliga framtidsscenarier. Till varje animation hör ett antal fördjupande artiklar och forskarintervjuer.

Läs mer:


Hur påverkas du av artificiell intelligens?
Skulle du sätta dig i en självkörande bil? (Artikel om svenska folkets attityder till smarta maskiner).

Forskning.se har också tagit fram en alldeles egen artificiell intelligens, Simone.

https://youtu.be/ERp_62s3ysA

Hen har varit utställd på Tekniska museet i Stockholm under hösten 2017. Besökarna har förutom att interagera med Simone kunnat kika in i den artificiella intelligensens “hjärna” och lära sig mer om hur AI fungerar.

Läs mer:


Möt AI:n Simone

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera