Tema

Hur påverkas du av artificiell intelligens?

Hur intelligenta kan maskiner egentligen bli? Och vad händer om de blir smartare än vi människor? Vilka konsekvenser får den ökade digitaliseringen i vårt samhälle?
Den 30 augusti lanserar forskning.se en kunskapsöversikt om artificiell intelligens, AI: forskning.se/ai.

Pressmeddelande 2017-08-23

Artificiell intelligens, AI, ingår på ett eller annat sätt i många människors vardag och påverkar viktiga demokratiska frågor om insyn, delaktighet, beslutsfattande och integritet. Samtidigt finns det ett stort kunskapsglapp hos befolkningen om vad AI egentligen är, vem som har makten över algoritmerna och vad det innebär när maskiner får allt mer att säga till om vid till exempel datahantering, analys och kategorisering.

För att ge en bild av AI och dess effekter i samhället har forskning.se tagit fram en kunskapsöversikt baserad på aktuell forskning och faktagranskad av experter inom området. I produktionen varvas animerade filmer med forskarintervjuer och fördjupningsartiklar på ett elegant och lekfullt sätt.

 –  Forskning.se är en webbplats med uppdrag att sprida kunskap om forskning. Vi vill lyfta upp samhällsaktuella frågor och låter forskare kommentera dem. Artificiell intelligens är ett ämne som kommer att vara angeläget en lång tid framöver, säger Danil Lundbäck, producent för kunskapsöversikten på forskning.se/ai.

Ett flertal forskare medverkar i produktionen, bland andra Karim Jebari, Institutet för framtidsstudier, om AI:s potential, Anna Pernestål Brenden, KTH, om självkörande bilar och Sverker Janson, RISE SICS, om datorkraften bakom AI.

I samband med lanseringen av kunskapsöversikten presenterar forskning.se också en utställning på Tekniska museet i Stockholm, där besökarna får möta den artificiella intelligensen Simone. Utställningen pågår 30 augusti-30 november. Välkommen till invigningen onsdag den 30 augusti klockan 18.00!

För mer information:

www.forskning.se/ai

Kontakt:

Danil Lundbäck, producent, forskning.se
0733-55 64 99, danil.lundback@forskning.se

Mikael Jonsson, kommunikationschef Vetenskapsrådet, där redaktionen för forskning.se är placerad
0765-26 71 20, mikael.jonsson@vr.se

Forskare:

Karim Jebari, forskare vid Institutet för Framtidsstudier
0707-72 61 58, karim.jebari@iffs.se

Anna Pernestål Brenden, senior forskare inom integrerade transporter, KTH
0737-65 24 43, annapern@kth.se

Sverker Janson, forskningsledare, RISE SICS, Swedish Institute of Computer Science
0705-44 33 54, sverker.janson@ri.se

Forskning.se är ett samarbete mellan Formas, Forte, KK-stiftelsen, Naturvårdsverket, Riksbankens JubileumsfondVetenskapsrådet och Vinnova samt en majoritet av landets universitet och högskolor. Syftet är att nå ut med resultat från offentligt finansierad forskning till allmänheten. Forskning.se utsågs till en av Sveriges fem bästa utbildningssajter av Internetworld våren 2017.

Vi finns där du är @forskningsnyhet

Hur påverkas du av artificiell intelligens?

 lästid ~ 2 min