Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Hur kommer det sig att barbiedockor inte kan stå? Och varför är leksaksbilar så tydligt förknippade med pojkar? Svaret beror på normer och samhällets uppfattning om vad som är acceptabelt för pojkar och flickor att leka med, vilket i förlängningen speglar förväntningarna på könen i framtiden. Det anser Anna Isaksson, universitetslektor i sociologi vid högskolan i Halmstad, som har fått i uppgift av forskning.se att genusrecensera några av barnens favoritkaraktärer och leksaker.

Elsa (Frost)

– Precis som de flesta andra tjejdockor kan inte Elsa stå själv. Hon har också oproportionerligt små händer som det inte går att placera saker i, jämfört med killdockor som oftast har stora händer för att kunna greppa olika redskap, till exempel vapen. De olika utformningarna handlar mycket om funktion och vad dockorna förväntas att kunna göra, i Elsas fall inte mycket. Elsa är dock speciell i det att hon har blivit en så oerhört populär karaktär. Jag har funderat över vad det beror på, kanske är det storyn i sig eller en kraft som barnen lockas av?

Blixten McQueen och Sally Carrera (Bilar)

– Leksaksbilar har överlag blivit en pojkleksak eftersom de förknippas med män och vad män ska vara intresserade av. Männens aktiviteter är ofta kopplade till den offentliga sfären medan kvinnor kopplas till den privata, det vill säga hemmet. Detta har följt med i leken och därför får tjejer oftare leksaker som är kopplade till den privata sfären, till exempel hushållsredskap eller dockor. Det är inte heller ovanligt att det är fler mans- eller pojkfigurer och bara en tjej vilket även är fallet i Bilar. Den tjej som förekommer är dessutom hårt könskodad för att visa att hon är just en tjej.

Nalle Puh

– Utseendemässigt framträder Nalle Puh som en tämligen könsneutral björn som kan appellera både till pojkar och till flickor. Färgerna är inte typiskt pojk- eller flickkodade, däremot ser man ju att klädindustrin många gånger till exempel väljer att sätta Nalle Puh på rosa eller blå kläder för att tydliggöra till vilket kön man riktar sig. Man kan också fråga sig hur inramningen av övriga karaktärer inverkar på hur pojkar och flickor tilltalas av Nalle Puh.

Pippi Långstrump

– Pippi avvek från rådande könsmönster när hon för första gången framträdde i barnlitteraturen och avviker än idag från det som traditionellt förknippas med ”att vara flicka”. Hon är stark, orädd, handlingskraftig och modig. Utseendemässigt är hon långtifrån de dockor vi möter idag – jämför till exempel med Anna och Elsa som kan vara starka på sitt sätt, men de har klassiska feminina drag både vad gäller utseende och kläder. Pippi har mer könslösa kläder som dessutom går i färger som inte är klassiskt flickiga. Däremot, vilket flera studier konstaterat, följer karaktärerna Annika och Tommy väldigt klassiska genusmönster.

Lego Nexo Knigts och Lego Friends

– Nexo Knights är typiskt ”pojkkodade” leksaker, bland annat eftersom figurerna har svärd och krigar, vilket anspelar på den klassiska rollen av en manlig hjälte som bekämpar monster. Färgerna är mörka och dramatiska, jämfört med i Lego Friends där de går i en glad och pastellig ton. Med Lego Friends är det uppenbart att leverantören i första hand tänker sig att legot ska tilltala flickor då det är fokus på

relationer och kvinnligt kodade sysslor som att vårda, ta hand om djur, baka, driva café och så vidare. Det är tydligt att det inte är byggandet och konstruktion som står i fokus utan det handlar mer om byggsatser och att man sedan ska leka rollekar med figurerna.

Monsters High/Bratz

– Är det dockorna med supersmal midja och stort huvud? Usch, de ser ju faktiskt riktigt läskiga ut. Men tillverkarna utgår ju från vad som säljer och tydligen så fortsätter de att sälja. Dock har de vidgat sig lite då det finns dockor med varierat ursprung och skönhetsfel så som ärr, men de ser ändå till att hålla sig till normen hur en tjej bör se ut. Precis som andra barbiedockor är de inte så handlingskraftiga och tenderar då inte att vara så intressanta för pojkar.

Text: Izabella Rosengren för Forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera