Artikel från Högskolan i Skövde

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 maj 2015

Spel som inkluderar personer med synnedsättning

En forskargrupp vid Högskolan i Skövde har under det senaste året utvecklat ett äventyrsspel som kan spelas både av seende spelare och spelare med olika grader av synnedsättning.

Spelet, som heter Frekvens Saknad, är anpassat för telefoner och surfplattor och finns att ladda ner gratis från den 20 maj.

Forskningsprojektet Inkluderande speldesign vid Högskolan i Skövde är delfinansierat av Post- och telestyrelsen (PTS). I projektgruppen finns både personal och studenter på Högskolan i Skövde, och under det senaste året har man gjort omfattande tester för att ta fram spel som är roliga både för seende och personer med olika grad av synnedsättning, så att spelupplevelserna går att dela på ett naturligt sätt. Resultatet är bland annat ett spel som nu släpps för allmänheten: Frekvens Saknad.

– Frekvens Saknad är ett äventyrsspel och det vi sett i våra tester är att spelare oavsett om de är seende eller har en synnedsättning, har uppskattat spelet, säger Henrik Engström, som leder forskningsprojektet vid Högskolan i Skövde.

Högskolan i Skövde var 2014 en av vinnarna i PTS innovationstävling ”Leka, lära, leva”, som syftar till att ge barn och unga med funktionsnedsättningar bättre möjligheter till en utvecklande skola och en aktiv fritid.

– Ett av målen med projektet var att identifiera viktiga aspekter av inkluderande speldesign med en förhoppning att få fler spel på marknaden som inkluderar fler människor, menar Henrik Engström.

Om spelet Frekvens Saknad
Reportern Patricia har just fått sitt första jobb på en radiostation. Men genast börjar märkliga saker att hända. Var är Richard, vännen och kollegan som fixade jobbet till henne? Han har varit spårlöst försvunnen i tre dagar. Och vem är det egentligen som mixtrar med Patricias reportage? Lös mysterier och pussel, utforska miljöer och prata med karaktärer. Allt röstskådespel är på svenska. Ett kort äventyrsspel i klassisk peka-klicka-stil med en liten twist: Spelet går att spela helt och hållet genom att bara använda ljud.

Frekvens Saknad finns att ladda ner från App Store och Google Play från den 20 maj. Läs mer om spelet och projektet på www.his.se/frekvenssaknad.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta: Henrik Engström, lektor i datavetenskap, henrik.engstrom@his.se. Tfn 0500-44 83 06

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera