Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 maj 2015

Stor hjärna hjälp mot rovdjur

Att ha en stor hjärna kan ge överlevnadsfördelar. I alla fall om du är en guppyhona. En ny unik studie visar att guppyhonor med stora hjärnor löper mindre risk att bli uppätna jämfört med honor med mindre hjärnor.

– Honorna med större hjärna klarade sig bättre än de med små hjärnor. Det kan bero på att de med större hjärnor har bättre kognitiva förmågor. De är smartare helt enkelt. Resultaten tyder på att det finns viktiga fördelar med att utveckla en större hjärna. Risken att bli dödad och uppäten kan vara en viktig faktor som påverkat djur med stora hjärnor, till exempel tidiga människor, som levde i en miljö full av rovdjur, säger Niclas Kolm, forskare vid zoologiska institutionen vid Stockholms universitet och en av dem som varit med och gjort studien.

Niclas Kolm och hans kollegor genomförde studien på närmare 5000 guppyfiskar med känd hjärnstorlek från deras tidigare selektionsexperiment på hjärnstorlek hos dessa guppys. Forskarna födde upp fiskar med olika storlek på hjärnan och märkte alla individer med en speciell tatueringsteknik för att skilja på fiskar med stora och små hjärnor. Fiskarna fick sedan bo i ett enormt akvarium på Konrad Lorenz institutet i Wien. Akvariet inreddes för att likna sex stycken mindre bäckar på Trinidad som är en naturlig miljö för guppys. Förutom guppys släppte man även in gäddciklider, en fisk som i vilt tillstånd äter guppys. En gång i veckan fiskade sedan forskarna upp alla guppys och räknade dem. Efter fem månader hade honor med stora hjärnor > 13 % högre överlevnad än honor med små hjärnor. Däremot fann forskarna inte någon skillnad bland hannarna.

– Resultatet visar att det helt klart är en fördel för honor att ha större hjärna om man ser till hot från predatorer. Vad gäller hannarna kunde vi inte se samma fördel. De blev uppätna ungefär lika mycket oavsett hjärnstorlek. Detta kan ha sin förklaring i att hannar med stora hjärnor hos dessa selektionslinjer också har mer färgstarka mönster, vilket kan minska eventuella kognitiva fördelar då de syns bättre för en predator som gäddcikliden. Nästa steg är att identifiera mekanismerna som har genererat dessa skillnader. Är honor med stora hjärnor bättre på att upptäcka predatorer eller har de en bättre arsenal av beteenden när de upptäckt predatorn? säger Niclas Kolm.

Kontaktinformation
Niclas Kolm, zoologiska institutionen,Stockholms universitet: tel: 08-164050 alt Niclas.Kolm@zoologi.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera