Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 oktober 2013

Höga halter av miljögift i fågelägg från Vänern

Halterna av miljögift i fågelägg kring Vänern är bland de högsta forskare har hittat i fåglar. Örebroforskaren Marcus Nordén, som undersökt ägg från skarv och gråtrut, säger att det finns en risk att de påverkar bland annat fortplantningen.

 – Vi hade förväntat oss att hitta kemikalier i äggen men inte i så höga halter. Det är oroande, säger Marcus Nordén, forskare i biologi vid Örebro universitet.

Han har i sin doktorsavhandling studerat en grupp kemikalier som kallas perflouroalkylsyror och som räknas som miljögifter. De är användbara eftersom de inte släpper in varken vatten eller smuts och sedan 1950-talet har de funnits i till exempel brandskum, kläder och matförpackningar.

Spritts över hela världen
Det har gjort att kemikalierna har spritts över hela världen. Lika höga halter som uppmätts vid Vänern i fåglar har även hittats i USA och på Stora Karlsö i Östersjön men forskning på fåglar från övriga Europa har generellt visat lägre halter.

– Andra studier har visat att även fisken i Vänern bär på höga halter av miljögifter och det är  troligt att även människor som bor i området och äter fisk bär på höga halter i blodet, säger Marcus Nordén.

Forskarna vet att miljögifterna påverkar embryons chanser att överleva, det vill säga färre ägg kläcks med levande ungar när det gäller fåglar. Kemikalierna påverkar också fettsyrametabolismen och det kan ge bekymmer senare i livet.

Besvär senare i livet
– Miljögifter har kopplats ihop med bland annat fetma. Även om vi inte vet exakt hur miljögifter påverkar djur och människor så vet vi att det aldrig är bra att utsättas för tidiga störningar eftersom det kan leda till besvär senare i livet, säger Marcus Nordén.

– Vi behöver undersöka detta vidare. Dels på lokal nivå men också på nationell nivå för att se hur det ser ut på andra platser runt om i Sverige. Givetvis vore det också intressant att undersöka hur det ser ut för människor i området, säger Marcus Nordén.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera