Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 september 2013

Malmö högskola satsar på forskning om sex och internet

Sexologi och sexualitetsstudier och Internet of Things and People. Det är två nya forskningscentrum som Malmö högskola bildar. Centrumen får tillsammans strax under tre miljoner kronor som uppstartsfinansiering.

– Forskningen är högaktuell och ledande. Det är strategiskt viktigt för Malmö högskola att bilda dessa centrum, säger Hans Lindquist, vice rektor med ansvar för forskning och forskarutbildning vid Malmö högskola.

Forskningen inom sexologi och sexualitetsstudier är framstående. Det nya centrumet kommer att fokusera på sexologi kopplat till klinisk medicinsk verksamhet till exempel sexuella trauman och långvarig smärta. Sexualitetsstudier innefattar frågor om sexualitet och det offentliga rummet, det sexuella symbolspråket samt sexualitet i förhållande till föräldraskap, politik, ideologi, migration, religion och funktionsnedsättning. 

– Verksamheten och forskningen inom sexologi och sexualitetsstudier är väl etablerad. Forskningen har en ledande roll på nationell och i viss mån internationell nivå, säger Hans Lindquist.

Internet of Things handlar om att olika föremål i vår omgivning som exempelvis tvättmaskiner och bilar i allt högre utsträckning blir uppkopplade mot internet. Prognoser säger att det kommer att finnas omkring 50 miljarder enheter som är anslutna till internet 2020. Det finns de som menar att Internet of Things har potential att förändra vår värld mer än vad internet har gjort. Hittills har forskningen i området fokuserat på den tekniska infrastrukturen, medan forskningscentrat Internet of Things and People även kommer att ta med frågor kopplade till användarna.

– Forskningen inom Internet of Things and People är högaktuell och har stor potential, säger Hans Lindquist. 

De två nya centrumen startar vid årsskiftet. Malmö högskola gjorde en intern utlysning förra året. Av åtta intresseanmälningar för nya forskningscentrum gick tre vidare. Två av de fullständiga ansökningarna beviljas nu och får vardera drygt en miljon kronor i uppstartsfinansiering. Föreståndare och styrgrupp för de nya forskningscentrumen kommer att utses och beslut om administrativ värdfakultet fattas under hösten. 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera