Artikel från Riksbankens Jubileumsfond

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 oktober 2012

Myten om Nobelprisets dödskyss

Litteraturvetaren Anna Gunder har i sin undersökning om Nobelpriset i litteratur vederlagt myten om att Nobelpriset skulle innebära en myt. Dessutom visar hon med all tydlighet att priset spelar en viktig roll för spridningen av nobelprisförfattarnas verk till nya språk. Mest effekt har priset för de okända författarna.

På torsdag delas året Nobelpris i litteratur ut. Vadslagningen är redan igång, liksom diskussionerna om den dödskyss som priset har sagts innebära. Men Nobelpriset behöver inte alls innebära en kreativ stagnation. Nu har litteraturvetaren Anna Gunder visat att idén om priset som en dödskyss är just en myt. De allra flesta författare som får Nobelpriset fortsätter att skriva också efter det att hen fått priset.

Anna Gunder har undersökt vilka effekter Nobelpriset har och kan – förutom om att vederlägga myten om dödskyssen – visa att priset faktiskt har en inverkan på spridningen av pristagarnas verk runt om på jorden. Antalet översättningar av nobelprisförfattares verk till nya språk ökar. Den följden av priset är kraftig, men kortvarig. Bara efter fem år har syns få spår av Nobelpriset vad det gäller översättningar och spridningen av verken till nya språk.

Dessutom har Anna Gunders projekt lett till ett ifrågasättande av de databaser som i dag ligger till grund för en del studier av världslitteraturen. Databaserna är helt enkelt inte tillräckligt tillförlitliga. I framtiden blir därför en viktig fråga hur man ska göra för att bygga bättre och mer användbara databaser. Forskare måste själva medverka till att bygga databaserna och frågan är hur man gör det på bästa sätt.

KONTAKT
Presskontakt: Jenny Björkman
Telefon: 08-50626433
Mobil: 0709-509139

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera