Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 april 2012

Ny upptäckt kan motverka antibiotikaresistens

Forskare vid Sahlgrenska akademin har i samarbete med forskare från Harvard upptäckt en tidigare okänd mekanism som kan användas för att förstärka effekten av antibiotika. Resultaten, presenteras i Nature den 26:e april, kan bidra till att motverka antibiotika-resistens.

Antibiotikaresistens är ett ökande problem värden över och behovet av att hitta nya sätt att behandla infektioner är akut. Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, kan nu tillsammans med en amerikansk forskargrupp publicera rön som visar att två fettmolekyler (resolviner och protektiner) kan användas både för att stärka antibiotikans effekt och minska den nödvändiga dosen.  

Det är sedan tidigare känt att fettmolekylerna är viktiga för att häva inflammatoriska processer. I den nya studien har docent Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska akademins Wallenberglaboratorium och professor Charles Serhan vid Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School i Boston använt möss som infekterats med E. coli-bakterier och stafylokocker. Mössen har sedan behandlats med en kombination av antibiotika och de inflammationsupphävande molekylerna.

Resultaten, som redovisas i kommande nummer av Nature, visar att kombinationen både dödade betydligt fler bakterier och begränsade den skadliga inflammationsprocessen som uppkommer vid infektioner.

–Resultaten visar att resolvinerna både förstärker antibiotikans effekter och begränsar skadorna på vävnaden. Inte minst fann vi att mössen behövde mindre antibiotika om resolviner administrerades samtidigt som antibiotikan, säger Fredrik Bäckhed.  

En viktig skillnad från andra anti-inflammatoriska läkemedel är enligt Charles Serhan att fettmolekylerna finns naturligt i kroppen, och därför inte bidrar till att öka resistensen. Förhoppningen är att upptäckten ska leda till att läkare kan ordinera lägre doser av antibiotika, vilket kan ha effekter i kampen mot antibiotikaresistens.  

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera