Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 november 2009

Ruvande fiskar suger näringen ur sina egna barn

Hos tångsnällan vårdar hannen parets avkommor. Förutom de han suger näringen ur förstås. Upptäckten av tångsnällans faderskannibalism ger eko i forskarvärlden.

Fisken tångsnälla, som är släkt med sjöhästen, har ett ovanligt sätt att organisera barnomsorgen. Hos fiskarten är det pappan som tar hand om äggen, som han får från en eller flera honor och sedan vårdar i en ruvningsficka på svansen där ett slags ”faderkaka” ger embryona syre och näring.

Men tångsnällan är inte fullt så omsorgsfull som namnet antyder. Några embryon brukar nämligen försvinna under ruvningsprocessen.

De försvunna embryona har länge varit en gåta för forskarna, som spekulerat i om andra embryon möjligen absorberar dem. Nu har Gry Sagebakken och hennes kollegor vid Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet, upptäckt att det inte handlar om syskonkannibalism – utan om faderskannibalism.

I sin studie, som nu uppmärksammas i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society, visar doktoranden Gry Sagebakken att tångsnällepappan inte bara använder sin ”faderkaka” för att ge näring utan även för att suga ut näringen ur sina egna barn. Resultatet blir att embryona helt enkelt försvinner.

Tångsnällans faderskannibalism upptäcktes i ett experiment där forskarna märkte honornas ägg med radioaktiva näringsämnen. De märkta äggen kunde på så sätt följas med speciella instrument, som registrerade hur näringsämnena förflyttades från ruvningsfickan och vidare ut i tångsnällehannens kropp.

–Hannen har cirka 100 embryon i sin ruvningsficka, och allt från inga till alla ägg kan bli absorberade. Papporna kan på så sätt använda sina barn för sitt eget välbefinnande, säger Gry Sagebakken.

Artikeln Brooding fathers, not siblings, take up nutrients from embryos publiceras onsdag 25 november i Proceedings of the Royal Society, som ges ut av den brittiska vetenskapsakademien The Royal Society.

Kontaktinformation
Kontakt:
Gry Sagebakken, doktorand vid Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet
0707-145145
031-786 3499
gry.sagebakken@zool.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera