Artikel från Naturhistoriska riksmuseet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 oktober 2009

Ammunitionsbly förgiftar svenska havsörnar

För första gången har en vetenskaplig studie undersökt orsaken till blyförgiftning hos havsörnar i Sverige. Resultatet visar att dödliga mängder av bly i örnarna orsakas av att de ätit av påskjutna jaktbyten. Forskarna vill nu att slaktrester i naturen avlägsnas och att blyfri ammunition används.

Naturhistoriska riksmuseet och Stockholms universitet har i ett samarbetsprojekt undersökt 118 havsörnar som hittats döda i Sverige under perioden 1981-2004. Mängden bly i örnarnas lever och njure har mätts och 14 procent av örnarna hade dödliga koncentrationer av bly i kroppen. Totalt hade 22 procent av örnarna klart förhöjda halter av bly.

Genom att undersöka blyets sammansättning av stabila isotoper visade forskarna att fåglarna med dödliga koncentrationer av bly hade exponerats för bly från annan källa än örnar med normala halter. Forskarnas förklaring är att havsörnar med dödliga koncentrationer ätit påskjutna jaktbyten och slaktrester som lämnats kvar i naturen, och på det viset fått i sig bly från ammunitionen. Både blyhagel och splitter från blykulor har påträffats i fåglarnas matsmältningskanal. Bly från jaktammunition är på samma sätt ett dödligt hot mot andra rovdjur och asätare.

– Det är oacceptabelt att djur ska behöva dö av blyförgiftning orsakad av människan på detta sätt. Alternativ blyfri ammunition finns och används redan i flera länder, säger Björn Helander, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet

Enligt lag ska alla döda örnar som hittas lämnas till polisen eller Naturhistoriska riksmuseet. Denna studie visar att blyförgiftning är en vanlig, men också onödig, dödsorsak bland havsörnar. Det totala antalet örnar som dör på detta sätt är okänt eftersom de flesta örnar aldrig hittas.

Den vetenskapliga studien är publicerad i Science of the Total Environment Volume 407, Issue 21, 15 October 2009, Pages 5555-5563

Bilder finns att hämta på www.nrm.se/press

Kontaktinformation
Björn Helander
Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet
Telefon: 08-519 541 09
E-post: bjorn.helander@nrm.se

Martin Testorf
Vetenskapskommunikatör
Telefon: 08 519 540 37
Mobil: 0709 42 90 11
E-post: martin.testorf@nrm.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera