23 april 2007

Goda resultat med tillväxthormon till kvinnor efter klimakteriet

Efter övergångsåldern är var femte svensk kvinna rundare om magen och deras bukfetma ger dem ökad risk att utveckla diabetes och hjärt-kärlsjukdom. En låg dos tillväxthormon förbättrar kvinnornas värden betydligt. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Personer som har bukfetma har oftare högt blodtryck och förhöjda värden av kolesterol och blodsocker. Fetma i buken innebär också att produktionen av tillväxthormon minskar.
– I förlängningen kan våra forskningsresultat leda till förbättrade behandlingsalternativ för bukfeta kvinnor med hög kardiovaskulär risk, men än så länge är det ingen etablerad behandling att ge tillväxthormon till kvinnor som passerat klimakteriet. Det krävs fler studier som pågår under längre tid innan tillväxthormon kanske kan ges till patienter, säger specialistläkaren Celina Franco.

I studien ingår 40 kvinnor mellan 50 och 65 år med bukfetma. Hälften av kvinnorna fick en låg dos tillväxthormon under ett år, resten fick placebo.
– Vi såg förbättring hos alla kvinnor som fick det riktiga läkemedlet. De fick mindre fett i buken, muskelmassan ökade och det onda kolesterolet i blodet minskade. Våra analyser av kvinnornas blodvärden visade också att två markörer för inflammation minskade av behandlingen, säger Celina Franco.
Även kvinnornas insulinkänslighet blev något bättre av behandlingen.

När kvinnornas resultat jämfördes med 15 bukfeta män som också behandlats med tillväxthormon visade det sig att kvinnorna hade ett sämre svar på tillförsel av tillväxthormon.
– Männens bukfetma minskade mer och det kan bero på att testosteron förstärker tillväxthormonets effekter, säger Celina Franco.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin
Avhandlingens titel: The GH-IGF-1 Axis in Postmenopausal Women with Abdominal Obesity

Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Celina Franco, leg. läkare, telefon: 031-342 70 59, e-post: celina.franco@medic.gu.se

Handledare:
Docent Gudmundur Johannson, telefon: 031-342 70 52, e-post: gudmundur.johannsson@medic.gu.se
Docent Johan Svensson, telefon: 031-342 10 00, e-post: johan.svensson@medic.gu.se
Docent Lars Lönn, telefon: 031-342 71 77, e-post: lars.lonn@vgregion.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera