Artikel från Vetenskap och Hälsa

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Det är inte bra för hälsan att väga för mycket, men några extra kilo kan stärka skelettet under klimakteriet. Att väga mindre än man gjorde som 20-åring, eller komma in i klimakteriet tidigt, ökar däremot risken för benbrott.

Under klimakteriet sjunker nivåerna av östrogen, och det gör skelettet mindre kompakt och mer svampigt. Även balansen kan bli sämre i övergångsåldern. Därför har kvinnor över lag högre risk för frakturer – främst i handleder, ryggkotor och lårbenshalsar – från och med klimakteriet.

Men fysisk aktivitet, bra mat och några kilon för mycket skyddar när skelettet blir skörare. Att väga mindre än vad man gjorde som 20-åring, eller att komma i klimakteriet i 40-årsåldern, ökar däremot risken för benbrott. Det visar en studie vid Lunds universitet.

Men för kvinnor som kom in i klimakteriet före 40 års ålder, så kallat prematurt klimakterium, fanns ingen förhöjd risk för frakturer.

– De kvinnor som kommer in i klimakteriet före fyrtio söker kanske vård oftare och får behandling som stärker skelettet, säger Louise Moberg som är forskare i gynekologi och obstetrik vid Lunds universitet.

Men det gör oftast inte de kvinnor som får sin menopaus, alltså sista mens, mellan 40 och 45 års ålder.

– De tänker kanske att det är naturligt, att nu kommer klimakteriet. Det kan också vara så att vi inom vården inte uppmärksammar det lika mycket som vi borde. Men det är möjligt att de borde undersökas för benskörhet och få behandling när det behövs.

Tidigt eller prematurt klimakterium?

Klimakteriet börjar ofta fem till tio år före menopausen, som är den sista menstruationen. Den inträffar i genomsnitt vid 51-52 års ålder. Sedan fortsätter klimakteriet ytterligare fem till tio år. Om sista mensen kommer före 45 års ålder räknas det som tidig menopaus. Upphör mensen före 40 års ålder är det en prematur menopaus, en så kallad ovariell svikt.

Menopaus som begrepp innebär att mensen upphör och att äggreserven är för liten. Tillståndet är oåterkalleligt. Men vid prematur menopaus kan behandling hjälpa och kvinnan bli fertil igen, beroende på om det går att behandla orsaken till den ovariella svikten.

En tredjedel hade fått en fraktur

Studien från Lunds universitet bygger på data från en annan stor befolkningsbaserad studie med namnet Malmö Kost Cancer. Cirka 18 000 kvinnor deltog mellan 1991 och 1996. Kvinnorna var i snitt 56 år när studien startade och de följdes i 14 år till 2016.

I den nya studien riktade forskarna fokus mot frakturer hos kvinnor efter klimakteriet. Med hjälp av data från det nationella patientregistret, kopplat till varje deltagares unika personnummer, identifierades varje första fraktur. Drygt en tredjedel av kvinnorna hade fått ett benbrott.

– Vi kunde identifiera två tydliga risker, att väga mindre än man gjorde i 20-årsåldern och att komma i klimakteriet tidigt, det vill säga mellan 40 och 45 års ålder.

Tidigare välkända riskfaktorer är ärftlighet, tidigare fraktur, rökning, stor alkoholkonsumtion, hög ålder och att vara kvinna.

Fettvävnad kan öka östrogennivån

Under klimakteriet sjunker nivåerna av östrogen, men i fettvävnaden finns hormoner som kan omvandla andra könshormoner till östrogen. För hälsans skull finns det många fördelar med att inte väga för mycket, men några kilo extra är i detta fall bra.

– Att vara lite åt det mulliga hållet är bra ur skelettsynpunkt. Med hjälp av fettvävnaden kan du få upp östrogennivån. Vikten belastar också skelettet, vilket stärker det.

Och om man ramlar kan lite hull också fungera stötdämpande.

Lägre vikt kan öka risk för frakturer

Både amning och graviditet kräver att kalcium går till barnets skelett. Och det finns olika teorier om att många barn skulle kunna urholka kvinnors skelett.

– I vår studie kunde vi inte se något samband mellan flera barn och ett svagare skelett. Men här är forskningen motsägelsefull ­och andra studier har visat att ökat antal barn påverkar skelettet negativt.

I studien såg forskarna däremot att de som vägde mindre efter klimakteriet än vad de hade vägt som 20-åringar hade en större risk för frakturer.

Men varför är det en risk att vara smalare i klimakteriet än i 20-årsåldern?

– Det är ju inte säkert att de hade gått ner i vikt frivilligt, utan det kan också bero på sjukdom eller medicinering.

Fysisk aktivitet belastar skelettet, och särskilt vid stötar uppstår små sprickor. När de pyttesmå sprickorna läker blir skelettet något kraftigare.

Rökning påverkar däremot östrogennivåerna och skelettet negativt. Därför kommer rökande kvinnor ofta i klimakteriet lite tidigare.

– Men om man slutar röka har skelettet potential att hämta sig.

Benvänlig mat och sol

Skelettet påverkas också av kost. Det gäller att äta varierat och få i sig kalcium och D-vitamin.

– Mjölk, ost, broccoli, grönkål, nötter, fet fisk står på den benvänliga listan. Också behöver man lite sol varje dag, en kortare stund räcker.

I studien ingick även tre andra forskande läkare, en kardiolog, en specialist i internmedicin och en ortoped.

– Det gjorde arbetet spännande. Vi möter alla kvinnor i vårt arbete och har olika specialiteter, så flera perspektiv togs med i forskningen.

Text: Jenny Loftrup

Artikeln är ursprungligen publicerad i Vetenskap & Hälsa

Vetenskaplig studie

Early menopause and weight loss are significant factors associated with risk of future fracture in middle-aged women, BMC Musculoskeletal Disorders.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera