Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 december 2005

Massiv nybildning av nervceller efter syrebrist i hjärnan

Den vuxna däggdjurshjärnan har kapacitet att ersätta nära hälften av bortfallna nervceller efter en hjärnskada, med återskapad hjärnfunktion till följd. Det visas i en publikation från Karolinska Institutet.

Vuxna råttor som utsattes för kortvarig syrebrist (ischemi) i hjärnan drabbades av selektiv nervcellsdöd i den del av hjärnan som är hanterar inlärning och minne. Dessa funktioner försämrades då kraftigt de två första veckorna efter ischemin.

Under de efterföljande månaderna observerades en massiv nybildning av nervceller i detta område, CA1-området i hippocampus. Tre månader efter ischemin hade antalet nervceller i CA1 ökat från 3% till ca 40% av antalet nervceller i motsvarande kontrollgrupper.

Parallellt med denna nervcellsnybildning återkom inlärnings- och minnesförmågan. Tre månader efter ischemin kunde inte längre några skillnader i inlärning och minne påvisas gentemot kontrollråttorna.

Cerebral ischemi innebär syre- och näringsbrist till hjärnan och inträder när blödflödet till hjärnan stoppas, t ex efter en stroke eller hjärtstillestånd. Nervceller är extra känsliga för ischemi och bortfallet av nervceller har hittills ansetts irreversibelt med bestående funktionsnedsättning som följd. Dessa fynd tyder dock på att den vuxna däggdjurshjärnan har en inneboende kapacitet att nybilda funktionellt kopplade nervceller efter hjärnskada.

Publikation:
Reappearance of hippocampal CA1 neurons after ischemia is associated with recovery of learning and memory.
Bendel O, Bueters T, von Euler M, Ögren SO, Sandin J and von Euler G.
J Cereb Blood Flow Metab (2005) 25: 1586-1595

För mer information, kontakta:
Docent Gabriel von Euler, Institutionen Neurotec, Karolinska Institutet, tel 070-643 91 64, eller e-mail gabriel.von.euler@ki.se


Pressekreterare Sabina Bossi, telefon 08-524 838 95, e-post: sabina.bossi@ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och information medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera