
Växtbaserad kost minskar demensrisk vid hjärt-kärlsjukdom
Hjärt-kärlsjukdomarDemensDiabetesAtt äta en hälsosam växtbaserad kost kan minska risken för demens hos personer med hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes eller stroke. Det visar en studie vid Karolinska institutet.
Personer med kardiometabola sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, stroke eller typ 2-diabetes löper ökad risk att utveckla demens. Nu har forskare undersökt om växtbaserad mat – med mindre kött och andra animaliska produkter – kan hjälpa till att minska risken.
I en studie följdes drygt 71 000 personer i Storbritannien under upp till 15 år. Deltagarna var 55 år eller äldre och hade inga tecken på demens när studien började.
Det visade sig att personer med minst en kardiometabol sjukdom hade nästan dubbelt så hög risk att utveckla demens jämfört med dem utan dessa sjukdomar. Men risken varierade avsevärt när man även tog hänsyn till kostvanor.
Kvalitet på växtbaserad kost kan avgöra
Bland deltagare med kardiometabola sjukdomar hade de som åt en hälsosam växtbaserad kost en klart lägre risk för demens. De som i stället främst åt processad växtbaserad mat, till exempel sockrade drycker, raffinerade spannmål och sötsaker, hade en högre risk.
– Våra resultat tyder på att kvaliteten av den växtbaserade kosten kan vara avgörande, säger Michelle Dunk, forskare vid Aging Research Center på Karolinska institutet.
– Det handlar inte bara om att äta mer växtbaserad mat – utan om att välja hela, minimalt processade växtbaserade livsmedel som fullkorn, frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön, fortsätter hon.
Hälsosam livsstil spelar in
Studien visar också att hälsosamma levnadsvanor, till exempel att vara fysiskt aktiv, avstå från rökning och dricka måttligt med alkohol, kan minska risken för demens. Effekten var dock tydligast hos personer som inte redan äter en hälsosam växtbaserad mat.
Eftersom det rör sig om en observationsstudie behövs mer forskning för att se om det finns ett tydligt orsakssamband. Men resultaten stärker det växande vetenskapliga stödet för att en hälsosam växtbaserad kost kan bidra till att minska risken för demens – särskilt hos personer med så kallade kardiometabola sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, stroke eller typ 2-diabetes.
Vetenskaplig artikel:
Plant-Based Diet Quality, Healthy Lifestyle, and Dementia Risk in Older Adults With Cardiometabolic Diseases,
JACC: Advances.