KTH-forskare har utvecklat träbaserad plast som skulle kunna användas till heminredning och byggmaterial. Bild: Peter Olsén
Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Plast som används i heminredning och byggnadsmaterial skulle kunna ersättas med en ny sorts träbaserad plast – som kan brytas ner utan att skada miljön. Det visar forskning vid KTH.

Ett av målen med utvecklingen av förnybara träkompositer är att göra det starkt nog att ersätta fossilbaserade material som används till inredning i till exempel badrumsskåp, dörrar och bänkskivor. Forskare vid KTH utvecklar nu ett alternativt material som kan återvinnas.

– Nedbrytbarhet möjliggör cirkularitet. Genom att bryta ned plasten kan fibrerna återvinnas och de kemiska komponenterna från plasten återanvändas, säger Peter Olsén, forskare vid Kungliga tekniska högskolan.

Utmaningar med material

Högt fiberinnehåll är nyckeln till styrkan hos material som glasfiber, men det är svårt att leverera en nedbrytbar träkomposit utan värmeskador från processer som smältblandning.

Peter Olsén och hans forskarkollegor på KTH har hittat ett sätt att leverera både högt fiberinnehåll och nedbrytbarhet.

– Ingen har kunnat göra en nedbrytbar plast med så hög fiberhalt tidigare, samtidigt som fibrerna har god spridning i materialet och låg fiberskada. Detta möjliggör att materialegenskaperna förbättras dramatiskt jämfört med tidigare försök, säger Peter Olsén.

Ofarlig nedbrytning av produkterna

För att uppnå högre fiberinnehåll kombinerar forskarna polymerkemi med processteknik som liknar den som används för kolfiberkompositer. Allt bygger på billiga och tillgängliga råvaror. Nedbrytningsprodukterna är också ofarliga för miljön och kan återanvändas. Detta möjliggör vad Peter Olsén kallar “ett helcirkulärt produktkoncept”.

– Materialet kan faktiskt rädda träd. Det uppmanar till återvinning av träfibrer för att möjliggöra omformning av materialet, säger Peter Olsén.

Enligt forskarna måste dock formeln optimeras för att kunna gå vidare till kommersialisering.

Vetenskaplig studie:

Highly reinforced and degradable lignocellulose biocomposites by polymerization of new polyester oligomers, Nature Communications.

Kontakt:

Peter Olsén, forskare vid KTH, polsen@kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera