Artikel från Göteborgs universitet

Funderar du på hur du ska göra ett gott intryck på nästa videomöte? Då ska du titta rakt in i kameran, enligt forskare vid Göteborgs universitet.

Vilken roll spelar kroppsspråk och kameravinkel för hur andra uppfattar oss under videomöten? Det har en grupp forskare från Göteborgs universitet och Stanford University i USA undersökt.

– Efter att tidigare ha fokuserat på vad som orsakar Zoomtrötthet ville vi undersöka mer positiva aspekter av videomöten. Vi undrade vad man som mötesdeltagare kan göra för att uppfattas mer positivt, säger Géraldine Fauville, biträdande universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

Avståndet till kameran har inte betydelse

Forskarteamet tog fram 288 skärmdumpar på personer med olika kroppsspråk. De tittade åt olika håll; in i kameran, på de andra deltagarna i videomötet eller åt sidan. De satt dessutom på olika avstånd från kameran och hade olika kameravinkel.

Studiens deltagare fick sedan se ett urval av skärmdumparna och gradera i vilken grad de uppfattade personerna som till exempel sociala, sympatiska, trovärdiga och hotfulla. Cirka 4 000 personer från stora delar av världen deltog i studien som gjordes över internet.

– För att uppfattas som mer sympatisk och närvarande i diskussionen ska man titta rakt på kameran, inte på de andra deltagarnas ansikten på skärmen eller åt sidan. Kameran ska också vara placerad i minst ögonhöjd för att det ska bli en hög kameravinkel, säger Géraldine Fauville.

Däremot hade avståndet till kameran ingen avgörande betydelse för hur en deltagare uppfattar andra personer under mötet.

Vetenskaplig artikel:

Impression Formation From Video Conference Screenshots: The Role of Gaze, Camera Distance, and Angle, Technology, Mind, and Behaviour.

Kontakt

Géraldine Fauville, biträdande universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet, geraldine.fauville@gu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera