Artikel från Högskolan Dalarna

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Antalet hjärnskakningar bland ishockey-spelare är alarmerande högt. För att kartlägga våldet mot huvudet som ishockeyspelare utsätts för har forskare monterat in sensorer i deras tandskydd.

– Trots att hjälm är en självklarhet drabbas många av hjärnskakningar i sitt idrottsutövande. I vår forskargrupp tittar vi på vad det är som orsakar hjärnskakningar i ishockey. Vi behöver veta mer om det för att kunna sätta in rätt åtgärder och få ner antalet hjärnskakningar, säger Mikael Swarén, forskare i idrotts- och hälsovetenskap vid Högskolan Dalarna.

De specialutvecklade tandskydden har spelare haft på sig under träningar och matcher i högsta herr- och damserien i Sverige. Tandskydden skickar signaler till en dator och forskarna kan observera hur mycket våld huvudet utsätts för och i vilka situationer det sker.

– Vi kunde bland annat se att målvakter var särskilt drabbade. Det bidrog till en ny regel som förbjuder andra spelare och deras klubbor från att befinna sig i målgården. Efter det kunde vi se en dramatisk nedgång i antalet hjärnskakningar, säger Mikael Swarén.

Fyra till sex hjärnskakningar i veckan

I högsta herr- och damserierna SHL och SDHL i ishockey drabbas sammanlagt fyra till sex spelare av hjärnskakningar varje vecka under säsong.

– Trots att damer enligt reglerna inte får tacklas är det alltså lika många som drabbas av hjärnskakningar i damhockey som herrhockey per spelad match. I vårt forskningsprojekt vill vi ta reda på om damer är lika mycket utsatta för våld trots att de inte får tackla varandra, säger Mikael Swarén.

Mikael Swarén berättar om forskningen för att minska antalet hjärnskakningar i ishockey på URplay.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera