Fladdermus av arten brunlångöra. Arten förekommer i nästan hela Sverige. Foto: Tim Hofmeester
Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Det finns nitton fladdermusarter i Sverige, men kunskapen är knapp om hur de rör sig i de ljusa nordliga nätterna, eller nyttjar den stadsnära naturen. Nu ska svenska fladdermöss kartläggas med allmänhetens hjälp – SLU lånar ut fladdermusdetektorer i Umeå och Uppsala.   

Medborgarforskningsprojektet vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå och Uppsala ska kartlägga fladdermössens aktivitet.

– Fladdermöss jagar insekter under natten med hjälp av skrik på en så hög frekvens att det inte är detekterbart för våra mänskliga hörselorgan. Men med hjälp av en detektor kan vi tjuvlyssna på fladdermössen när de jagar och på så sätt lära oss mer om fladdermössens ekologi, säger Tim Hofmeester, forskare vid SLU och projektledare för Träffa dina vilda grannar.

Fladdermusen äter tusentals myggor – varje natt

I projektet kommer SLU att låna ut fladdermusdetektorer till invånare i Umeå kommun och Uppsala och ge fler människor möjligheten att lära sig mer om dem och samtidigt hjälpa forskarna förstå var och när fladdermössen är aktiva och hur de nyttjar den stadsnära naturen.

– En av fladdermössens egenskaper är något som säkerligen många uppskattar; under en natt kan fladdermusen fånga flera tusen myggor, säger Tim Hofmeester.

Hur påverkar klimatförändringarna?

Det finns nitton fladdermusarter i Sverige, varav fjorton har observerats i Uppland och nio i Västerbotten. Flera av dessa nio arter observerades ganska nyligen för första gången i Västerbotten. Kanske är det så att klimatförändringarna och ett generellt varmare väder gör att fler fladdermusarter kan etablera sig i norra Sverige, men forskarna har fortfarande begränsad kunskap om hur och var fladdermöss rör sig i de ljusa nordliga nätterna.

Nordfladdermus – den vanligaste arten i Umeå. Foto: Jörgen Wiklund

– Dessutom finns det många personer som inte känner till att det finns fladdermöss i Umeå tätort, eller ens i Sverige, vilket är synd då dessa djur är både spännande och nyttiga, säger Tim Hofmeester.

SLU lånar ut detektorer i Umeå och Uppsala

Med preliminär start den 15 juni kommer SLU att låna ut fladdermusdetektorer till invånare i Umeå kommun. Genom sina mobiler kommer deltagare att kunna rapportera sina fynd på webben och genom detta hoppas forskarna få in en stor mängd data över observationer och på så sätt studera var och när fladdermöss är aktiva och få en bättre kunskap om hur fladdermössen nyttjar den stadsnära naturen.

I Uppsala kommer det att hållas en kurs den 23 juni där deltagarna lär sig om fladdermöss och sedan ger sig ut för att upptäcka fladdermössen med detektorer. Deltagarna kan sedan fortsätta sina spaningar under ett par veckor och ska därefter rapportera in sina fynd till forskargruppen. Denna kurs är redan fulltecknad.

Mer om projektet Vilda grannar.

Kontakt:

Tim Hofmeester, forskare, Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU
tim.hofmeester@slu.se
Johnny de Jong, forskningsledare, Centrum för biologisk mångfald, SLU
johnny.de.jong@slu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera