Detaljbild av ytan på Mars. Bild: NASA
Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Finns det liv på Mars och kan liv från jorden överleva där – eller på andra rymdkroppar i rymden? Jo, åtminstone mikrober, svampar, lavar och mossor kan överleva under olika rymdbetingelser. Det visar biologiska experiment från rymdstationen ISS, gjorda av forskare inom det internationella BIOMEX-projektet.

Liv på Mars är ett forskningstema som sysselsätter många forskare runt om i världen. Det internationella BIOMEX forskningsteamet (BIOlogy and Mars Experiment) har gjort en förstudie till hur organismer från jorden kan överleva under Mars-liknande villkor. En översikt av deras resultat har nu publicerats.

Syftet med BIOMEX-projektet var att undersöka hur olika biologiska prover (bland annat olika mikrober, svampar, lavar, mossor och olika biokemiska substanser och mineraler) kan överleva under olika rymdbetingelser.

Förvånansvärda överlevnadsstrategier

Forskningsteamet omfattar forskare från många länder och rymdorganisationer, däribland Natuschka Lee vid Umeå universitet.

– De första resultaten har nu blivit publicerade och de har visat att även om olika typer av stressreaktioner kunde observeras, så visade ett flertal organismer förvånansvärda överlevnadsstrategier, säger Natuschka Lee, forskare på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

I det långvariga projektet studerade forskarna först proverna i rymdsimuleringslaboratorier på jorden för att kunna identifiera de mest stress-toleranta organismerna. Därefter skickades proverna till den internationella rymdstationen ISS för att exponeras mot riktiga rymdbetingelser under cirka 1,5 år, innan de skickades tillbaka till jorden och de olika forskningslaboratorierna för olika undersökningar.

Artikel:

Limits of Life and the Habitability of Mars: The ESA Space Experiment BIOMEX on the ISS (De Vera, Jean-Pierre et al) Astrobiology. Vol. 19, No. 2. 2019

Kontakt:

Natuschka Lee, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet, natuschka.lee@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera