Inspektion av durumvetefält. Foto: SLU
Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Idag finns durumvete som kan odlas på savannen längs Senegalfloden under de fyra månader då det är 35–40 grader varmt, och för hett för att odla andra grödor. Bakom de nya durumvetesorterna står forskare vid SLU.

Filippo Bassi, växtförädlare från ICARDA, och Rodomiro Ortiz, växtgenetiker från SLU har nu belönats med ett internationellt livsmedelssäkerhetspris för sitt arbete.

Forskarna har utvecklat nya durumvetesorter som växer extremt snabbt och tål mycket höga temperaturer, så att bönderna kan odla durumvete mellan rissäsongerna. I de berörda områdena odlar bönderna ris under åtta månader om året, medan marken ligger i träda resten av året.

Enligt beräkningar skulle bönder i hungersnödsdrabbade områden i Senegal, Mauretanien och Mali kunna producera 600 000 ton ny mat – motsvarande 175 portioner pasta per person och år – vilket skulle kunna ge ökade inkomster för 1 miljon jordbrukarfamiljer.

Durumvetet innehåller fem gånger så mycket protein som ris, liksom vitaminer och mineraler, och kommer därmed också att bidra till en förbättrad kost.

Prisbelönt forskning

”En ”galen idé” har gjort det möjligt att odla durumvete i extrem hetta i hungersnödsdrabbade områden i Senegal, Mauretanien och Mali, vilket skulle kunna ge ökade inkomster för 1 miljon jordbrukarfamiljer”. Så lyder motiveringen av  2017 års vinnare av Olam-priset för innovation inom livsmedelssäkerhet.

Grunden för framgångarna var forskningsprojektet Utveckling av ett molekylärt förädlingsprogram för durum-vete i Senegal: Kapacitetsuppbyggnad för att möta den globala uppvärmningen som startade 2013.

Förädlingsarbetet har genomförts i samarbete med forskningsinstitut i Mauretanien , Senegal och Marocko och förädlingsmaterialet kommer att vara fritt tillgängligt för vidare förädling av regionalt anpassade sorter i andra utvecklingsländer.

– Nu behöver vi hjälpa till att skapa vägar till marknaden, så vi kommer att använda prispengarna för att upprätta ett kommersiellt partnerskap med den nordafrikanska pasta- och couscousindustrin, säger Filippo Bassi i pressmeddelandet.

Kontakt: 
Rodomiro Ortiz, professor, Institutionen för växtförädling, Sveriges lantbruksuniversitet, Alnarp rodomiro.ortiz@slu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera