Onsalas nya tvillingteleskop är två identiska parabolantenner. Foto: Anna-Lena Lundqvist/Chalmers
Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Tvillingteleskopen är Onsala rymdobservatoriums nyaste tillskott. De ska bidra till forskning om jorden och hur den förändras genom att med millimeterprecision mäta hur planeten rör sig – med hjälp av radiosignaler från avlägsna svarta hål. 

Torsdag 18 maj invigs Onsalas tvillingteleskop, Chalmers nyaste mätinstrument. Det är två toppmoderna parabolantenner som är till för forskning, inte om rymden, utan om vår egen planet och hur den rör sig. De invigs av landshövdingarna i Hallands och Västra Götalands län under en ceremoni vid Onsala rymdobservatorium den 18 maj.

Teleskopen ingår i ett nytt internationellt nätverk av teleskop under uppbyggnad. Målet är att kunna mäta teleskopens positioner relativt varandra med millimeterprecision. Med dagens radioteleskopnätverk – där 20-metersteleskopet vid Onsala rymdobservatorium ingår – görs liknande mätningar, men med centimeterprecision.

Rüdiger Haas är professor i rymdgeodesi vid Chalmers.

– Mätningarna som tvillingteleskopen kommer att göra är viktiga för grundforskning om jorden och hur den rör sig. De är också kritiska för mätningar av den globala havsnivån, säger Rüdiger Haas.

Teleskopen i Onsala

Tvillingteleskopen består av två parabolantenner, 13,2 meter i diameter. De ingår i det växande nätverket VGOS (VLBI Global Observing System) tillsammans med andra teleskop i Tyskland, USA, Spanien samt på Azorerna och Svalbard. Med hjälp av metoden långbasinterferometri – som också används av astronomer för att göra extremt högupplösta bilder av till exempel galaxer och stjärnor – mäts positioner för avlägsna radiokällor på himlen. Källorna, kvasarer, är galaxkärnor på miljarder ljusårs avstånd, där omgivningarna runt växande supermassiva svarta hål lyser starkt på många våglängder. Skillnader i ankomsttid för radiovågorna från dessa källor till olika teleskop används för att fastställa teleskopens lägen relativt jordens mitt. Läs mer om Onsalas tvillingteleskop

På observatoriet i Onsala i norra Halland finns ytterligare tre teleskop som studerar universum med hjälp av radiovågor: 25-metersteleskopet (invigdes 1964), 20-metersteleskopet (1976) och den svenska delen av teleskopet Lofar (2011).

Andra instrument vid på observatoriet är bland annat Sveriges mest avancerade mareograf som invigdes 2015, mäter havsnivån, landhöjning och vattenånga i atmosfären.

John Conway är föreståndare för Onsala rymdobservatorium och professor i observationell radioastronomi vid Chalmers.

– Inom radioastronomin driver nyfikenhet om vårt kosmos fram ny teknik som kan utnyttjas i mänsklighetens tjänst. Tvillingteleskopen är nya, påtagliga bevis för att vi i Sverige och vid Chalmers tänker fortsätta med den traditionen långt in i framtiden, säger John Conway.

I samband med invigningen av tvillingteleskopen i Onsala visas NASA:s kortfilm ”Att mäta jorden med hjälp av kvasarer” med Maria Sundin, astronom vid Göteborgs universitet, som berättare. Musik framförs av saxofonisten Mikael Högdahl, Lerum.

Invigningen den 18 maj: Medierepresentanter är välkomna att delta vid invigningen av de nya teleskopen vid Onsala rymdobservatorium. För ackreditering och information, kontakta: Robert Cumming, 031-772 5500, 070-493 31 14, robert.cumming@chalmers.se

Invigningsprogrammet börjar kl 12:00. Teleskopen invigs av Lena Sommestad, landshövding i region Halland, där Onsala rymdobservatorium ligger, och Lisbeth Schultze, tf landshövding i Västra Götalands län, där Chalmers har sitt säte. Vid invigningen deltar även Stefan Bengtsson, rektor och vd vid Chalmers, Axel Nothnagel, ordförande för IVS (International Service för Geodesy & Astrometry), samt tvillingarna Malin och Josefin Flyckt, Bäckängsgymnasiet i Borås, som representanter för ungdomsförbundet Astronomisk Ungdom.

Onsala rymdobservatorium

Onsala rymdobservatorium är en nationell forskningsinfrastruktur för radioastronomi och relaterade geovetenskaper. Observatoriet förser forskare med utrustning för studier av jorden och resten av universum. I Onsala, 45 km söder om Göteborg, drivs två radioteleskop, en station i teleskopnätverket Lofar, samt utrustning för GNSS, havsnivåmätningar, gravimetri, seismologi och atmosfärsforskning. Observatoriet medverkar även i flera internationella projekt. Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap på Chalmers tekniska högskola är värd för observatoriet. Verksamheten drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet.

Kontakt: Robert Cumming, kommunikatör, Onsala rymdobservatorium, Chalmers, tel: 031-772 5500 eller 070 493 3114, robert.cumming@chalmers.se Rüdiger Haas, professor i rymdgeodesi, Chalmers, tel: 031 772 55 30,rudiger.haas@chalmers.se
Gunnar Elgered, professor i elektrisk mätteknik, Chalmers, tel: 031 772 1610 eller 031 772 5565,gunnar.elgered@chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera