Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Att få en himlakropp kallad efter sig är en utmärkelse från den Internationella astronomiska unionen (IAU) och betyder att man utfört något av betydelse inom astronomin. Det har rymdfysiker Asta Pellinen-Wannberg gjort och belönas nu med Asteroid 11807 Wannberg.

– Redan som liten var jag fascinerad av stjärnhimmeln. Nu blir det än mer spännande att titta uppåt och veta att man själv också finns med där. Jag ska nog fortsätta studera asteroidbältet och speciellt dess avkomma 11807 Wannberg ännu noggrannare, säger Asta Pellinen-Wannberg, professor vid Institutionen för fysik vid Umeå universitet.

Asta Pellinen-Wannberg

Asta Pellinen-Wannberg var den första forskaren i världen att använda stor spridningsradar för att studera meteorer som triggas av att små partiklar från rymden tränger in i atmosfären. Tillsammans med maken Gudmund Wannberg som då var teknisk chef och biträdande föreståndare för radaranläggningen EISCAT samt även docent vid Umeå universitet upptäckte de av en slump i december 1990 att meteorer systematiskt kunde studeras med EISCAT-radarn. Det är detta arbete som nu belönas och då är det trevligt att asteroiden bär pionjärernas gemensamma efternamn.

Asteroider, kometer och meteorer
– Applikationen öppnade möjligheter att studera flera storleksordningar av större flöden, mindre partiklar och detaljer i deras växelverkan med atmosfären bättre än med tidigare metoder. Efter de första observationerna vid EISCAT spreds metoden till de övriga cirka tio spridningsradaranläggningarna runt om i världen, säger Asta Pellinen-Wannberg.

Tillkännagivandet av utmärkelsen skedde vid ”Asteroids, Comets and Meteors”-konferensen i Montevideo i Uruguay den 13 april i år. Tyvärr kunde inte Asta Pellinen-Wannberg själv närvara.

Motiveringen löd: Asta Pellinen-Wannberg (b. 1953) is a Swedish geophysicist and astronomer at Umeå University known for radar observation of meteors. She studies interaction of small meteoroids with the atmosphere using high-power large-aperture radars.

Asta Pellinen-Wannberg är adjungerad vid ARCUM vid Umeå universitet.

11807 Wannberg

Tidigare hette asteroiden 1981 EH17 – och nu alltså 11807 Wannberg. Asteroiden upptäcktes den 1 mars 1981 av en astronom med namnet S.J. Bus vid Siding Spring-observatoriet i Australien. Den rör sig inom asteroidbältet utanför planeten Mars mellan 2,7 och 3,1 astronomiska enheter (1 AU är avståndet mellan solen och jorden), dess diameter är 5,98 kilometer och period 5,39 år.

Kontakt: Asta Pellinen-Wannberg, Institutionen för fysik Telefon: 090-786 7492
E-post: asta.pellinen-wannberg@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera