Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En ny, mycket allvarlig vetesjukdom sprider sig i Europa, rapporterar tidningen Nature.
– Den för plantan dödliga vetesjukdomen är en ny ras av svartrost som man upptäckt i USA, som påvisades på Sicilien sommaren 2016 och som förväntas sprida sig i Europa under den kommande säsongen, säger SLU-forskaren Mahbubjon Rahmatov.

På Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) finns vetelinjerna där man nyligen har karaktäriserat gener med resistens mot det nya hotet. Ett nytt forskningsbidrag på 4,8 miljoner kr från Vetenskapsrådets utlysning gällande utvecklingsforskning möjliggör nu överförandet av resistensgenerna till vetesorter som är anpassade för olika klimat- och odlingsbetingelser världen över.

Han hoppas att som post-doc inom det nya projektet kunna bidra till att lösa problemet med fortsatt produktion av vete i världen.

– Det är fantastiskt kul att vi fick möjligheten att fortsätta vårt arbete inom detta område. Beskedet att vi får 4,8 miljoner kronor för att överföra genen till vetematerial för odling i olika delar av världen är mycket glädjande, säger professor Eva Johansson, SLU som är ansvarig för forskningsprojektet.

svartrost


Svartrost (Puccinia graminis) är en svamp i ordningen Basidiomycetes. Svartrost värdväxlar mellan olika gräsarter och berberis. Då svartrost infekterar vete, korn och havre kan den orsaka stora skördeförluster. Svartrost ingår i släktet Puccinia, och familjen Pucciniaceae. Bild: Wikipedia

Forskningen som gäller överföring av resistensgener från det genetiska material som finns på SLU till vete för produktion i olika delar av världen, inte minst till utvecklingsländer i Afrika och Asien, leds från SLU men är ett samarbetsprojekt som inkluderar forskare i USA, Etiopien, Sydafrika, Uganda, Tajikistan, på CIMMYT i Mexiko, på ICARDA i Marocko och i Jordanien.

Mer information: Professor Eva Johansson, SLU eva.johansson@slu.se tel 040-41 55 62

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera