Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Baljväxter som bönor, linser och ärter ska bli nya klimatsmarta och proteinrika livsmedel. Det är syftet med ett ett nytt forskningsprojekt i samarbete mellan SLU, Linnéuniversitetet och Internationella Handelshögskolan i Jönköping (JIBS) och flera livsmedelsföretag.

Projektet heter New legume foods och har som mål att stimulera utvecklingen av nya, attraktiva och hälsofrämjande livsmedel baserade på de nyttiga och miljövänliga baljväxterna, och därigenom öka livsmedelssystemets hållbarhet.

Förutom de tre lärosätena medverkar Fazer, Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter, Oatly, Orkla Foods Sverige, Region Kalmar och Region Skåne i projektet. Genom en bred tvärvetenskaplig ansats och nära samverkan mellan akademi, industri och regionförbund tar projektet därmed ett helhetsgrepp kring frågor om konsumenters inställning, odlingsförutsättningar, produktutveckling och hållbarhetsanalys på produkt- och systemnivå.

Det nya projektets uppstartsmöte sammanfaller med den internationella baljväxtdagen, Global Pulse Day, som med start 18 januari i år ska anordnas varje år för att öka medvetandet om baljväxters nyttigheter och stimulera konsumtionen av baljväxtbaserade livsmedel.

Internationella baljväxtdagen
Global Pulse Day anordnas på initiativ av den internationella organisationen Global Pulse Confederation (”Pulses” är det engelska samlingsbegreppet för baljväxter som i första hand odlas och skördas för sina proteinrika frön, till exempel bönor, linser och ärter).

Fotnot: Projektet New legume foods löper över fyra år, 2017– 2020. Uppstartsmötet hålls i Malmö 18–19 januari, i form av en intern workshop för projektdeltagarna.

Kontakt:
Elin Röös, SLU, elin.roos@slu.se, tel 018-67 18 66

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera