Rosen Vaplan från Jämtland.
Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Nu utökas Grönt kulturarv®-sortimentet med fem nya sorter: en perenn, tre rosor och en krukväxt. Sorterna har spårats upp när programmet för odlad mångfald (POM) gjort inventeringar av äldre trädgårdsväxter i Sverige och alla växterna har en gammal väl dokumenterad historia. Årets nyheter kommer från Skåne, Småland, Västergötland, Södermanland och Jämtland.

Brittsommarastern “Axel Tallner” är insamlad i en trädgård i Hurva i Skåne. Där planterades den kring 1940 av trädgårdsmästare Tallner som fått i uppdrag att anlägga och plantera en privatträdgård. Sorten blommar i augusti-september med enkla, lila blommor. Brittsommarastern blir den elfte Grönt kulturarv®-perennen som kommer ut i handeln.

Perennen Axel från Skåne.
Aastern Axel Tallner från SKåne.

De tre rosor som lanseras är en ny ’Poppius’-hybrid med vita blommor, en nyupptäckt ’Minette’-släkting och en omtyckt återuppväckt bourbonros.

Den vita spinosissimarosen ’Vaplan’ är en tidigare okänd ’Poppius’-hybrid och har bara påträffats på en enda växtplats, en övergiven industritomt i Vaplan i Krokoms kommun. Sorten rekommenderas särskilt för odling i kalla klimatområden i Norrland, upp till och med zon 7.

Damascenerrosen “Svea” är en nyupptäckt ’Minette’-släkting. Sorten har bara 10-16 kronblad och det gör att blommorna ytterst sällan eller aldrig ruttnar av regn. ’Svea’ har också bara hittats på en enda växtplats, en trädgård i Lidköping. Sorten går att spåra till 1930- eller 40-talet.

Bourbonrosen “Blomsterhult” växer på nästan varje gård i byn Blomsterhult i Sörmland. Rosen kom till byn någon gång före 1920. Blomfärgen är lysande varmt rosa som bleknar något under blomningen.

Rosa pelargon från Småland
Pelargonerna ’Karna’ och ’Drottningminne’ blev mycket efterfrågade och nu utökas Grönt kulturarvs® krukväxtsortiment med den rosablommande sorten ’Knapa-trädet’ från Småland. Sorten har en historia tillbaka till före 1922 och har fått sitt namn efter ’Knapan’ som gick runt i trakterna av Västorp utanför Växjö och gjorde dagsverken.

Grönt kulturarv® och POM

pelargonVarumärket Grönt kulturarv® har skapats för att göra det möjligt att lansera och saluföra odlingsvärt växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, POM. POM är ett nationellt program för att bevara den genetiska mångfalden bland de odlade växterna. POM samordnas från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, men är ett nätverk där flera olika organisationer och myndigheter ingår, till exempel friluftsmuseer, botaniska trädgårdar, FritidsOdlingens Riksorganisation, Jordbruksverket och Riksantikvarieämbetet.

Mellan 2002 och 2010 genomförde POM åtta olika landsomfattande inventeringar av äldre trädgårdsväxter, bland annat frukt, bär, krukväxter och rosor. Växterna som lanseras är sådana som inventerats av POM och valts ut att bevaras i den Nationella genbanken vid SLU Alnarp. Sorterna finns till försäljning i handelsträdgårdar och garden centers.

Kontakt:
Linnea Oskarsson, genbankskurator med ansvar för perenner, 040-41 55 86. E-post: linnea.oskarsson@slu.se.
Jonas Bengtsson, Perennagruppen, 031-96 00 84, e-post: djupedal@telia.com.
Lars-Åke Gustavsson, projektledare för Rosuppropet, e-post: lars-ake.gustavsson@slu.se“>lars-ake.gustavsson@slu.se
Karin Persson, genbankskurator med ansvar för krukväxter, 040-41 55 46, e-post: karin.persson@slu.se.
Elisabet Nilsson, Elitplantstationen, 044-750 94, e-post: info@elitplantstationen.se.
Eva Jansson, samordnare för POM, 040-41 52 15, e-post: eva.jansson@slu.se.

Läs mer om POM och växterna på SLU:s webb.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera