Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 oktober 2014

Kan motion förbättra minnet?

I november inleds en ny pilotstudie där syftet är att ta reda på hur fysisk träning kan förbättra minnet. Tidigare studier tyder på att träning förbättrar minnesfunktionerna, men orsaksmekanismer och vilket träningsupplägg som är mest effektivt, är fortfarande oklart.

– Vi kommer att individualisera träningsprogram för personer mellan 60 och 80 år, med lindrig kognitiv svikt och låta dem träna kondition och uthållighetsstyrka under 12 veckor, förkarar Anita Wisén, fysioterapeut och universitetslektor, som tillsammans med Susanna Vestberg, psykolog och universitetslektor, är projektansvariga för studien.

Tester på Health Sciences Lab i Lund
Lindrig kognitiv svikt definieras som ett tillstånd mellan normalt åldrande och demens och karaktäriseras av minnesförsämring och sviktande funktioner i t ex uppmärksamhet, beslutsfattande och reaktionstid. Träningen för deltagarna i studien, sker i samarbete med Friskis & Svettis.

Före och efter de 12 veckornas träning, mäter man kondition och fysisk aktivitetsnivå och tar blodprover. Man mäter också om och på vilket sätt, minnet och de kognitiva funktionerna har förbättrats.

Fördröja utveckling av demens
– Målet är att förebygga och fördröja utveckling av demens och hitta förklaringsmekanismer för hur hjärnan påverkas av träning, säger Anita Wisén.

Studien, är ett samarbete mellan forskargruppen fysioterapi vid Institutionen för hälsovetenskaper och Institutionen för psykologi vid Lunds universitet samt minnesmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Text: ÅSA HANSDOTTER

Ovanstående text är en nyhet från Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, 6 oktober 2014. Artikeln är publicerad i tidskriften Vetenskap & Hälsa, där mer information finns om ämnet.

Kontaktinformation
info@vetenskaphalsa.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera