Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 juni 2014

Återvinningsbara kläder möjliga genom svensk teknik

Världens första klädesplagg i återvunnen bomull har tagits fram i ett svenskt samarbete mellan textila företag. Det är ett unikt genombrott som kommer att få stor betydelse för det fortsatta arbetet med att ta fram nya, miljövänliga sätt att tillverka textil.

Framtidens kläder kommer att vara återvinningsbara. En solgul klänning som stickats av återvunnen bomull är det världsunika plagg som visar att det nu är möjligt att skapa ett kretslopp även av textila fibrer. I framtiden kommer textilier att vara fullt återvinningsbara och, precis som papper, bestå av en blandning av gamla och nya fibrer.

Genom en ny teknik, utvecklad på Kungliga Tekniska Högskolan och GreenHouse Labs, har man för första gången lyckats återvinna fibrer från bomullsplagg till perfekta, nya textilfibrer. Återvinningen innebär att fibrerna har vandrat genom den textila produktionskedjan på nytt för att sedan användas i tillverkning av nya textiler.

>I och med det unika genombrottet öppnar sig en fantastisk möjlighet för Sverige att vara med att utveckla en helt ny och växande textilmarknad med nya företag och hållbara, miljövänliga tjänster och produkter. I takt med att världens befolkning växer ökar efterfrågan på basfibrer och bomullsproduktionen kommer inte att räcka till i framtiden. Därför innebär det tekniska genombrottet för återvinning av bomull oändliga möjligheter. Återvunnen textil är ett sätt att möta världens växande behov av textila basfibrer och i framtiden kommer man även att kunna göra fibrerna mer funktionella på ett miljövänligt sätt, som till exempel göra dem vattenavvisande.

I samband med återvinningen blir klänningen också ett närodlat plagg eftersom de nya fibrerna kommer från svensk skogsråvara/cellulosa. 

Klänningen är ett samarbete mellan flera svenska bolag och organisationer:

  • Re:newcell är det svenska bolaget som står bakom den grundläggande tekniken och innovationen som gör regenerering av textilfibrer möjlig.
  • Wargön Innovation, som leder projektet att etablera ny tillverkande industri i Sverige med nya hållbara material baserade på skogsråvara.
  • Svenskt Konstsilke gör garn av textilfibern
  • Smart Textiles, Textilhögskolan i Borås, har kardat fibrer, flatstickat tyg, designat och sytt plagget i sina verkstäder

Klänningen kommer att visas upp under Almedalsveckan i Visby.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera