Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 mars 2014

Avloppsrening som producerar biogas

Forskare vid Karlstads universitet ska genomföra ett forskningsprojekt om energieffektiv avloppsrening med biogasproduktion samt kemikalieåtervinning från pappers- och massabruk. Satsningen är finansierad av Värmeforsk och den totala projektkostnaden är 2 052 000 kronor.

– Projektet ska skapa kunskap om avloppsreningsprocessen och kunna redogöra för hur mycket energi som pappers- och massabruk kan spara, säger Karin Granström, docent och universitetslektor i miljö- och energisystem.

De viktigaste delmålen är möjligheter till elbesparing, att öka mängden rötbart slam för biogasproduktion samt att ge förslag till en effektiv process för kemikalieåtervinning.

Projektet genomförs i samarbete med fyra pappers- och massabruk samt konsultföretaget COWI som står för ekonomiska kalkyler. Slutrapportering av projektet sker i december 2014 och den totala projektkostnaden är 2 052 000 kronor. Finansiär är Värmeforsk som är ett samarbetsorgan för energi-, process- och tillverkningsindustri.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera