Artikel från ESO – Europeiska sydobservatoriet – Sverige

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 maj 2013

Anarkisk stjärnbildning på gång

En ny, dramatisk bild, tagen med det danska 1,54-metersteleskopet vid ESO:s La Silla-observatorium, fångar ett område i rymden som kallas NGC 6559.

Bilden visar upp den anarki som härjar där stjärnor bildas inuti ett interstellärt moln som kallas NGC 6559. Molnområdet består av gas och stoft som ligger omkring 5000 ljusår från jorden i stjärnbilden Skytten. Gasen i molnen består mest av väte, råmaterialet som stjärnor bildas ur.

När ett område inuti denna nebulosa har samlat tillräckligt med material börjar den störta samman under sin egen tyngd. Molnets mitt blir allt tätare och varmare tills fusionsreaktioner kan börja och en stjärna föds.

Denna iögonfallande bild av ett ställe där stjärnor bildas togs med instrumentet DFOSC på det danska 1,54-metersteleskopet vid La Silla i Chile. Detta nationella teleskop har använts vid La Silla sedan 1979. Nyligen byggdes teleskopet om för att bli ett toppmodernt fjärrstyrt teleskop.

Läs mer: http://eso.org/public/sweden/news/eso1320/

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera