Artikel från Skogforsk

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 januari 2013

Skogsplantornas tillväxt kan dubbleras

Skogforsk har testat var gränsen för skogsplantornas tillväxt går under ideala förhållanden. 2,5 meter på fem år. Så bra växer en vanlig granplanta från en plantskola under optimala förhållanden. En normal plantering når bara halva höjden på samma tid.

Nu har skogsforskarna testat var gränsen för skogsplantornas tillväxt går under ideala förhållanden. Med noggrant utförd plantering, skydd mot frost och insekter samt näringsbevattning med hjälp av slangar växer en skogsplanta dubbelt så bra som under normala förhållanden.Men hur mycket av den potentialen kan man uppnå i praktiken?

– Jag tror att man kan realisera upp till 50 procent bättre tillväxt hos dagens vanliga skogsplantor, säger Karin Johansson vid Skogforsk, som gjort testerna
.
Att lägga ut slangar i skogsplanteringarna är inte aktuellt – det är för dyrt. Men man kan komma en bit på väg mot bättre tillväxt ändå, menar Karin Johansson:

– Med en ambitiösare markberedning där humus och mineraljord blandas kan näringen enklare kan tillgodogöras av plantans rötter. I våra försök hade plantorna utan näringsbevattning växt mer än två meter på fem år – det är ändå riktigt, riktigt bra!

Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, finansierat av staten och skogsnäringen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera