Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 november 2012

Uppfinning som kan rädda liv

Ett vanligt persiennsnöre kan strypa ett barn som fastnar i det. Forskarna Nils Hallbäck och Anders Gåård vid Karlstads universitet har tagit fram en lösning som gör vardagen tryggare för barnfamiljer.

Nils Hallbäck har doktorerat i hållfasthetslära och brottmekanik och studerar vanligtvis fenomenet sprickbildning. Det handlar om att minimera sprickbildningar vid stora påfrestningar i till exempel flygplansvingar eller kylvattenrör i ett kärnkraftverk. Tillsammans med sin kollega Anders Gåård vid Avdelningen för maskin- och materialteknik har han utvecklat en innovation som kan rädda liv – genom att tänka tvärtom.

– Jag hittade min son med persiennsnöret runt halsen hemma. Det gick bra, men var väldigt otäckt och gjorde att jag började intressera mig för problemet. Med min forskning inom hållfasthetslära i bagaget vände jag på principen och började fundera på fördelar med att saker spricker när de utsätts för påfrestningar.

De vanligaste persiennerna har snören som slutar mitt på fönstret när persiennerna är nedfällda. När de dras upp blir snörena längre och den nedhängande delen bildar en ögla som är tillräckligt stor för att orsaka strypning av ett barn. Forskarna kom fram till att en persienn inte behöver ha två snören som skapar den riskfyllda öglan, utan kan avslutas med ett snöre.

Innovationen består av en tredelad koppling i plast som kopplar ihop de båda snörena från persiennen med det nedre dragsnöret. Den löser ut vid belastning, både ovanför och under snäppkopplingen, till exempel om ett barn skulle komma åt snöret. Dessutom förhindrar kopplingens placering att snörena kan dras ur persiennen, vilket ytterligare minskar olycksrisken.

– Målet med vår uppfinning är att bidra till att inga fler olyckor händer med persiennsnören, säger Anders Gåård.

Lösningen är ett gott exempel på hur innovationer från Karlstads universitet kan komma allmänheten till nytta. Forskarna har nu fått patent på produkten.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera