Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 oktober 2012

Hushållsgrisar kan sprida japanskt encefalitvirus i Mekongdeltats städer

Hjärnhinneinflammation orsakad av japanskt encefalitvirus är inte bara ett problem på den vietnamesiska landsbygden. Även i stora städer finns smittbärande hushållsgrisar, liksom de myggor som kan överföra viruset från gris till människa. Det visar en avhandling av Johanna Lindahl från SLU.

Japanskt encefalitvirus (JEV) finns i stora delar av södra och östra Asien där det orsakar hjärninflammation hos tiotusentals människor, framförallt barn. Dödligheten kan uppgå till 30 procent, och hälften av de överlevande får men för livet. Viruset kan även orsaka aborter hos grisar, som också utgör en reservoar för viruset. Viruset överförs med myggor mellan grisar och andra reservoardjur, såsom fåglar. Om dessa myggor biter en människa istället för ett djur kan viruset överföras till människor. Eftersom viruset huvudsakligen sprids av myggarter som främst förökar sig i risfält, har sjukdomen framförallt ansetts vara ett problem på landsbygden.

Johanna Lindahl har i sitt doktorsarbete studerat ett område i Mekongdeltat i södra Vietnam, med särskilt fokus på staden Can Tho city, med över 200 000 invånare i det centrala distriktet. I denna stad, liksom i många andra i Sydostasien, är det vanligt att hålla djur i stadsmiljön. Grisen är det vanligaste och mest populära djuret och i Can Tho city finns cirka 4 800 grisar och närmare 300 hushåll som håller grisar. När Johanna Lindahl inventerade myggor i hushåll med och utan grisar inne i Can Tho city, visade det sig att det fanns ett större antal myggor som kan sprida JEV till människor i hushåll med grisar. I myggfällor närmast grisarna fanns även flera myggor som faktiskt bar på virus. Samtliga grisar som provtogs inne i staden hade för övrigt antikroppar mot JEV, vilket tyder på att de någon gång hade varit infekterade.

Avhandlingen visar att det finns goda förutsättningar för spridning av JEV inne i städer med grishållning, vilket avviker från den gängse uppfattningen att sjukdomen mest förekommer på landsbygden. Den visar även att antalet myggor av de arter som kan sprida viruset är större i närheten av grisar. Därmed löper människor också större risk att bli infekterade av ett myggbett där det finns grisar.

Resultaten kan komma till nytta vid utformning av både vaccinationsprogram i de delar av världen där JEV förekommer, och vaccinationsrekommendationer för resande till dessa områden.

KONTAKT OCH INFORMATION
Japansk encefalit är en anmälningspliktig sjukdom. Enligt Smittskyddsinstitutet är dock risken att ådra sig denna sjukdom synnerligen liten, även när man reser till områden varifrån sjukdomen rapporterats.

Leg vet Johanna Lindahl, institutionen för kliniska vetenskaper, försvarar sin avhandling Japanese encephalitis virus in pigs and vectors in the Mekong Delta – with special reference to urban farming vid SLU i Uppsala.

Tid: Fredagen den 26 oktober 2012, kl 09:15
Plats: Sal KC1, Klinikcentrum, SLU, Ultuna, Uppsala
Opponent: Dr Eric Fevre, Institute of Immunology and Infection Research, University of Edinburgh, Storbritannien, och International Livestock Research Institute, Nairobi, Kenya

Kontakt:
Johanna Lindahl, 018-67 23 23, 0730-30 88 22 Johanna.Lindahl@slu.se
Länk till avhandlingen (pdf)   

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera