Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 oktober 2012

Historiska perenner får nytt liv och spridning!

Våren 2013 lanseras de första Grönt kulturarv®-perennerna i handeln. Perennerna har odlats sedan före 1940 och har hittats vid inventeringar av äldre trädgårdar runt om i Sverige.

Först ut är jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’ från Skåne, strandbinkan ’Fru Frida Lindström’ från Jämtland, höstfloxen ’Alma Jansson’ från Uppland och höstfloxen ’Ingeborg från Nybro’ från Småland.

Sorterna passar bra för trädgårdsägare med intresse för historiskt växtmaterial, men också för odlare som äger en äldre trädgård och vill ha ett tidstypiskt material. Sorterna har alla visat sig vara robusta, friska och tåliga med vacker blomning. Alla bär dessutom på en historia och i flera fall finns det traditioner, berättelser och lokala namn knutna till dem. De har inspirerat till de nya sortnamn som perennerna har fått.

Lanseringen av de fyra sorterna 2013 görs tillsammans med perennplantskolorna i Perennagruppen. Sorterna kommer att finnas till försäljning i handelsträdgårdar och gardencenters, men också på några museer, byggnadsvårdscenter och botaniska trädgårdar.

INFORMATION & KONTAKT
Varumärket Grönt kulturarv® har skapats för att göra det möjligt att lansera och saluföra odlingsvärt växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, POM. POM är ett nationellt program för att bevara den genetiska mångfalden bland de odlade växterna. POM samordnas från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, men är ett nätverk där flera olika organisationer och myndigheter ingår, till exempel friluftsmuseer, botaniska trädgårdar, FritidsOdlingens Riksorganisation, Jordbruksverket och Riksantikvarieämbetet.

Mellan 2002 och 2010 genomförde POM åtta olika landsomfattande inventeringar av äldre trädgårdsväxter, bland annat frukt, bär, krukväxter och rosor. Perennerna som nu lanseras är sådana som inventerats av Perennuppropet, en inventering av prydnadsperenner odlade i Sverige sedan före 1940. Uppropet pågick mellan 2003 och 2010 och med hjälp av tips från allmänheten och speciellt utbildade inventerare hittades flera tusen äldre perenner. Ett tusental av de intressantaste samlades in för provodling och utvärdering och ett urval av dessa kommer bland annat att bevaras i en genbank som ska stå klar 2016 på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera