Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 september 2012

Fruktens jästdoft lockar mest

Fruktflugor som svärmar runt en skål med frukt är ditlockade mer av den jästsvamp som finns på frukten än av fruktens egen doft. Det är doftforskare vid SLU Alnarp som står bakom denna upptäckt, som innebär att begreppet växt-insektsinteraktioner måste vidgas till att innefatta även mikroorganismer.

Frukt är inte bara substrat för insekter och deras avkomma utan också för olika mikroorganismer, t.ex. jästen Saccharomyces, vilket man bland annat drar nytta av i vinproduktionen. Fruktflugor, Drosophila melanogaster, visade sig vara måttligt intresserade av frukt utan jäst på ytan, medan enbart jäst utan frukt var mycket lockande och ensamt kunde tjäna som substrat för fluglarverna.

Även okontaminerad frukt lockade emellertid en del fruktflugor till sig – dels doftar även frukten lite, dels är det svårt att helt undvika jästceller på fruktytan. Flugorna kan också ta med sig jästceller till den ”rena” frukten och lägga sina ägg tillsammans med den dittransporterade jästen. På så vis får larverna ändå en bra miljö.

KONTAKT & INFORMATION
Yeast, not fruit volatile, mediate Drosophila melanogaster attraction, oviposition and development, http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2435.2012.02006.x/full

Mer information
Marie.Bengtsson@slu.se, 040-41 53 08
Paul.Becher@slu.se, 040-41 53 05
SLU:s vision: SLU är ett universitet i världsklass inom livs- och miljövetenskaper.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera