Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 april 2012

SLU i EU-projekt för bättre ekologisk kohälsa

SLU deltar i ett EU-finansierat forskningsprojekt för att förbättra hälsan hos korna i ekologiska mjölkbesättningar.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) deltar i ett nystartat EU-finansierat forskningsprojekt, IMPRO, inriktat på att förbättra hälsan i ekologiska mjölkkobesättningar.

IMPRO är förkortning för Impact matrix analysis and cost-benefit calculations to improve management practices regarding health status in organic dairy farming. Projektet startar i höst och kommer att pågå under fyra år.

Bland projektets mål finns att utveckla rådgivningshjälpmedel för att identifiera de åtgärder som har störst potential att förbättra djurhälsan, att utvärdera kostnader och förtjänster för de rekommenderade åtgärderna, samt att optimera utnyttjandet av tillgängliga resurser,
Man ska också undersöka motivation och inställning hos djurägare, rådgivare och veterinärer till djurhälsobefrämjande åtgärder och ta fram referensvärden för miniminivåer av acceptabel nivå på djurhälsa.

Totalt satsar EU-kommissionen cirka 25 miljoner kronor i projektet, varav cirka fyra miljoner går till den svenska delen.

Deltagande länder är Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Spanien, Sverige och Tyskland. I Sverige kommer ett 50-tal ekologiska besättningar att rekryteras till projektet, men det kräver också ett aktivt deltagande av rådgivare, veterinärer och andra intressenter. Projektledare i Sverige är professor Ulf Emanuelson, SLU.

KONTAKT
För mer information: professor Ulf.Emanuelson@slu.se, tel 018-67 18 26
SLU:s vision: SLU är ett universitet i världsklass inom livs- och miljövetenskaper.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera