Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 januari 2012

Priset avgör inte mängden omega 3 i fiskoljekapslar

För vår hälsas skull behöver vi få i oss viktiga omega 3-fettsyror, som det finns rikligt av i fet fisk. Ett alternativ är att äta fettet som tillskott via till exempel fiskoljekapslar. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har jämfört innehåll och kvalitet med pris i nio fiskolje- och ett säloljepreparat som säljs i Sverige. Dyrare produkt ger inte mer omega 3.

– Efter att vi publicerat artikeln i slutet av förra året har vi fått många frågor från både företag och privatpersoner. Företagen frågar om jämförelserna i innehåll och kvalité.

Privatpersoner vill gärna veta vilka som är bäst, vilka som ger mest valuta för pengarna, säger Jana Pickova, professor vid institutionen för livsmedelsvetenskap, SLU. 

Forskarna har för varje preparat noterat pris per kapsel och vad som står på innehållsförteckningen samt mätt kapselns vikt, milligram olja och milligram omega 3.

– Ett av syftena med studien var att undersöka graden av oxidation, om fettet härsknat. Där var resultatet bra i alla kapslar, tack vare tillräckligt stor mängd tillsatta antioxidanter.

Kanske skulle resultatet bli ett annat om vi tittat på olja i flaska eller burk, där man upprepade gånger öppnar och försluter förpackningen och oljan kommer i kontakt med luften, då sker oxidation lättare, säger Jana.

Forskarnas resultat visar att vad som står på innehållsförteckningarna stämmer med vad som uppmätts, däremot är det ett par preparat där en kapsel inte ger rekommenderad daglig mängd omega 3-fettsyror. Lägst var halten i sälojekapseln. Den kapsel med högst halt omega 3 innehöll sju gånger så mycket som den med lägst. Dessutom var inte priserna relaterade till mängden omega 3, de dyraste kapslarna innehöll inte mest.

I studien är namnen på de olika preparaten ersatta med bokstavsbeteckningar, som konsument får man ingen direkt vägledning för vad man ska välja.

– Det beror bland annat på att innehållet i produkterna kan förändras. Men man kan läsa innehållsförteckningarna, säger Jana, då får man veta vad man får. Vår jämförande studie kan vara en vägledning.

Den som via födan får i sig för lite av omega 3-fettsyrorna DHA och EPA riskerar att drabbas av blodpropp, högt blodtryck, ökad insulinkänslighet och inflammation. Rekommenderat dagligt intag är 250 milligram enligt europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA.

– Fiskoljekapslar kan vara ett alternativ för den som aldrig eller sällan äter fisk, säger Jana. För att få i sig rekommenderad mängd bör man äta 2-3 mål fisk i veckan.

Omega 3-fettsyror finns även i kräft- och skaldjur, viltkött/beteskött/gräskött från djur som är uppfödda på bete/grovfoder, omega 3-ägg, raps- och linolja och i gröna grönsaker. Största mängden finns i fisk och annan ”sjömat”.

– Om man är vegan finns även algkapslar med omega 3, säger Jana. En nackdel är att de tillverkas genom extrahering med hjälp av kemikalier. Fiskoljan pressar man fram och inga kemikalier behövs.


SLU:s vision: SLU är ett universitet i världsklass inom livs- och miljövetenskaper.

Kontaktinformation
Kontaktperson: Jana Pickova: jana.pickova@slu.se, 018-67 20 11

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera