17 januari 2012

Unik skildring av samiskt vildmarksliv

Ett nära femtioårigt amatörforskningsarbete har resulterat i ett unikt dokument om samiska flyttleder mellan Norrbotten och norska Atlantkusten. Nu publiceras arbetet i en ny bok från Centrum för biologisk mångfald vid SLU.

Hur tar man sig till fots 30 mil genom den arktiska vildmarken med tung utrustning och stora boskapshjordar? Samerna, Skandinaviens enda urfolk, har gjort det sedan urminnes tider. Nu publicerar Centrum för biologisk mångfald en unik skildring av flyttvägarna, vildmarkslivet och 1900-talets förändrade villkor för samerna i Lainiovuoma sameby.

Samerna levde efter devisen ”lämna inga spår”, vilket gör rekonstruktionen av deras sedvänjor till ett detektivarbete. Genom en unik amatörforskningsinsats har författaren Lars J. Walkeapää samlat fotografier och intervjuat sagesmän för att dokumentera Lainiovuomasamernas historiska flyttliv och återupptäcka de gamla flyttlederna.

Lars J. Wakeapää började vid mitten av 1960-talet dokumentera de nordligaste svenska samebyarnas renflyttningsleder mellan vinterbetesområdena i Sverige och sommarbeteslandet längs norska kusten. Fram till 1939 tillhörde han Könkämävuoma sameby och flyttade sommartid till Andersdalen på Tromshalvøya. Han har i en tidigare bok beskrivit denna samebys flyttleder till sommarlandet. Nu skildrar han de trettio mil långa flyttlederna för Lainiovuoma-samernas renskötsel för sex olika renbetesdistrikt från inre Norrbotten till sommarbetet på den norska ön Senja. Boken skildrar främst perioden från 1880 fram till tiden för andra världskriget, då gränsen stängdes och radikalt förändrade villkoren för nomadiserande samer.

Boksläpp
Boken presenteras av författaren och berörda forskare vid två tillfällen, som pressen inbjuds att närvara vid. Anmälan sker till Håkan Tunón, CBM (se kontaktuppgifter nedan).
1) Tisdagen den 24 januari kl 16:00. Sal Eng2/1077, Humanistiskt centrum, ingång H, Thunbergsvägen 3H, Engelska parken, Uppsala.
2) Onsdagen den 1 februari kl 12:15. Ájtte, Kyrkogatan 3, Jokkmokk.

Mer information:
Lainiovuoma-samernas gamla renflyttningar till Norge – om sommarbosättningar i Troms fylke på 1900-talet
Lars J. Walkeapää
CBM:s skriftserie 52
200 sidor
ISBN: 978-91-89232-64-8
Ca-pris: 220 kr
Håkan Tunón, CBM
018-672591, 070-3615010, hakan.tunon@slu.se

Recensionsexemplar kan beställas av Charlotta Warmark, CBM
018-672188 eller publikationer@cbm.slu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera