11 januari 2012

Huvudvärksmedel från festivaler i ån

Runt om i Sverige arrangeras många festivaler och andra utomhusaktiviteter varje år. Ligger aktiviteterna nära ett vattendrag eller en sjö finns det risk för att vattnet blir förorenat med läkemedelsrester, enligt forskare vid SLU och Åbo Akademi. Särskilt när det regnar.

Forskarna fann en upp till 188 gånger större transport av läkemedelsrester i Fyrisån i samband med en Reggae-festival som arrangerades vid strandkanten av Fyrisån. Det var framförallt läkemedel som kan köpas receptfritt på apotek eller i butik och som motverkar huvudvärk. Den största, explosionsartade ökningen inträffade dock bara när festivalerna sammanföll med regn.
Förklaringen till att en festival kan leda till drastiska ökningar av läkemedelsrester i naturligt vatten under vissa väderförhållanden var överraskande.

– Många av de ca 10 000 festivalbesökarna kissade på gräsmattan istället för att använda toaletterna, säger Gesa Weyhenmeyer vid SLU.

När det började regna spolades urinen från gräsmattan ner i Fyrisån, och läkemedelsresterna hamnade då aldrig i reningsverket för att brytas ned. Ett läkemedel, carbamazepine, upptäcktes till och med i så höga halter att det kan anses som potentiell fara för organismer.

– Studien visar hur viktigt det är att placera sådana festivaler på rätt ställen och att informera deltagarna om riskerna för miljön, säger hon.

Mer information:
– Atlasi Daneshvar, doktorand vid institutionen för vatten och miljö, SLU, atlasi.daneshvar@slu.se, 018-67 31 42
– Gesa Weyhenmeyer, forskare vid SLU och Uppsala universitet, 076-838 31 06, Gesa.Weyhenmeyer@ebc.uu.se;

Neglected sources of pharmaceuticals in river water — footprints of a Reggae Festival, Paper Ref: C1EM10551E – Journal of Environmental Monitoring, http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2012/em/c1em10551e
– Institutionen för vatten och miljö, http://www.slu.se/vatten-miljo

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera