Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 maj 2011

Extremt tidiga björkar i år

Nu slår björkarna ut för fullt i Umeåtrakten. Det är tre veckor tidigare än vad som var normalt för hundra år sedan. Nu vill forskare få hjälp av frivilliga att dokumentera naturens kalender för att se hur växterna påverkas av klimatförändringen.

– Jag brukar hålla koll på vårtecknen och i år kom björkarna väldigt tidigt, berättar Göran Karlsson i Robertsfors, som rapporterade in björkens lövsprickning till www.blommar.nu.

I år har såväl vårblomningen som lövsprickningen kommit igång betydligt tidigare än vad som var vanligt för ett sekel sedan. Då brukade björkarna slå ut sista veckan i maj, enligt Kjell Bolmgren vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som samordnar Svenska fenologinätverket.

Nätverk följer förändringar i naturens kalender
Klimatförändringens tydligaste effekt i naturen är att naturens kalender förändras. Blomningen och lövsprickningen på våren kommer tidigare medan höstens lövfällning i många fall kommer senare. Nu vill Länsstyrelsen i Västerbottens län och Svenska fenologinätverket bygga upp ett system för att följa upp hur växter påverkas av klimatförändringar.

– Genom att jämföra nutida observationer med hur det såg ut för hundra år sedan kan vi mäta hur olika arter påverkas, säger Tommy Vennman, projektets kontaktperson vid Länsstyrelsen. Detta kommer i sin tur att vara en viktig pusselbit inom den miljöövervakning som bedrivs i landet.

Allmänheten bjuds in
En del i projektet är att bygga upp ett regionalt nätverk av växtobservatörer i Västerbottens län. Mellan 1873 och 1940 gjordes liknande observationer på 18 platser i Västerbottens län. De ingick i ett landsomfattande observationsnätverk under ledning av SMHI:s föregångare .

– Tack vare dessa historiska data har vi något att jämföra med och kan se hur olika växter och djur påverkas av ett förändrat klimat, berättar Ola Langvall vid SLU, som leder digitaliseringen av de historiska observationerna.

Allmänheten bjuds nu in för att delta när nätverket försöker återupprepa observationerna på de historiska platserna, men även rapportörer på helt nya platser är välkomna.

– Vi vet att många redan gör observationer av vårtecken och vi hoppas därför att det ska finnas ett stort intresse att delta i nätverket, säger Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket. Genom att göra observationerna på samma sätt och rapportera dem till den gemensamma databasen, får dessa observationer mycket stort värde i vår uppföljning av klimatförändringen.

SLU:s vision är att vara världsledande inom Life Science. Detta blir möjligt genom hög kvalitet och kreativitet inom forskning och utbildning, nyskapande och tongivande miljöanalys, samt att vara en innovativ partner för de gröna näringarna.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta: Kjell Bolmgren, SLU, samordnare för Svenska fenologinätverket, tel: 0730-670365, kjell.bolmgren@slu.se
Tommy Vennman, Länsstyrelsen, tel. 090-10 73 92

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera