Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 oktober 2010

Nobelpriset för 2010

Nobelpriset för 2010 offentliggörs ut i veckan. Initiativtagare till priset var Alfred Nobel som 1895 beslutade att starta en fond för människor som gjort stor nytta genom olika upptäckter och prestationer.

Hej Nobelpriset, hur känns det idag?
— Jo, det är mycket att göra just nu. Jag ska delas ut inom flera områden samma vecka — medicin, fysik, kemi, ekonomi, litteratur och fred.

Oj, låter som en hektisk vecka. Vem belönades med dig i medicin?
— Robert G. Edwards från Cambridge i Storbritannien som utvecklade provrörsbefruktningen. Kan ni tänka er att det endast i Sverige finns runt artontusen människor som är födda med hjälp av provrörsbefruktning!

Fantastiskt, verkligen. Vilken fysiker fick med sig dig hem?
— Inte en, det var två! Andre Geim och Konstantin Novoselov, båda från Ryssland och verksamma i Storbritannien. De har tagit fram ett tvådimensionellt material som heter grafen. 

Ber om ursäkt för att jag frågar, men hur gammal är du egentligen?
—  Ingen fara, jag fyller 109 och börjar komma till åren. Första gången jag delades ut var redan 1901.

Grattis på 109-årsdagen, hur blev du till?
— Genom ett testamente den 27:e november 1895. Alfred Nobel ville sätta en stor del av sin förmögenhet i en fond. Fonden skulle, genom olika priser (det vill säga jag), årligen belöna personer som gynnat mänskligheten inom olika områden. Summan för 2010 är tio miljoner kronor per pris, är man två vinnare får man alltså dela på pengarna.

Vilka är nominerade till Fredspriset i år?
— Jag kan inte berätta det, namnen på de som blivit nominerade kommer att vara hemliga i femtio år. Men 237 namn lämnades in för 2010, vilket är det högsta antalet kandidater till Nobels fredspris någonsin.

Hur många pristagare har det varit genom åren?
—  Oj, det är en lång lista. Över 800 pris har delats ut, fast ibland har flera personer delat på samma pris, som till exempel årets fysiker fick göra.

Mycket män på den listan va?
— Jo, det var relativt dominerat av män genom förra seklet, men jag hoppas att jag kan ges till lite fler damer framöver. Totalt har 40 kvinnor fått pris, medan motsvarande siffra för männen är hela 762. Bertha von Suttner var den första kvinna att få fredspris 1905, den andra kvinnliga pristagaren var författaren Selma Lagerlöf som fick litteraturpriset 1907.  

Text: Elin Melin, forskning.se

Fotnot: Citaten bygger på fakta hämtat från den officiella sidan för Nobelpriset.

Källa: Nobel Web AB, www.nobelprize.org

Alfred Nobel– historik

Listan över alla nobelpristagare genom tiderna

Pristagare 2010:

  • Medicin: Robert G. Edwards
  • Fysik:Andre Geim, Konstantin Novoselov
  • Kemi: Richard F. Heck Ei-ichi Negishi Akira Suzuki
  • Litteratur:Mario Vargas Llosa
  • Fredspriset: Liu Xiaobo
  • Ekonomi: Peter A. Diamond Dale T. Mortensen Christopher A. Pissarides

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera