2 september 2010

Längst bort i rymden med solens kraft – europeisk rymdsond och svenska mätinstrument sätter solenergirekord

Den europeiska kometjägaren Rosetta är nu den rymdfarkost som nått längst bort från solen utan att ha annan källa till elektricitet än solenergi.

Rosetta sändes upp 2004 och kommer fram till sitt mål, kometen Churyomov-Gerasimenko, år 2014. Ombord finns mängder av instrument för kometforskning, bland annat två svenska från Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna och Uppsala. Dessutom bär Rosetta med sig en liten landare som skall sättas ned på ytan av kometens isiga kärna.

Det tidigare rekordet innehades av den amerikanska Stardust, som även den var avsedd för kometforskning. Stardust var som längst bort 2,72 gånger så långt från solen som vad jorden är, eller 2,72 astronomiska enheter (AE).

Rosetta passerade detta avstånd den 12 juli 2010 och sätter nu nytt rekord varje dag. Som längst kommer Rosetta ända ut till 5,29 AE, vilket är strax utanför Jupiters bana.

Tidigare rymdfarkoster till så avlägsna mål har haft med sig en sorts kärnkraftverk, där energin för att driva farkostens elektriska system kommit från kärnsönderfall. Rosetta lever istället enbart på sina stora solpaneler, som har en spännvidd på 32 meter.

När man är som längst bort räcker inte ens dessa stora solpaneler till för att ge energi annat än till de nödvändigaste systemen ombord, så hela farkosten läggs då i dvala, för att sedan återuppväckas strax innan man når fram till kometen.

Kontaktinformation
Mer information:
Dr Anders Eriksson, forskare, Institutet för rymdfysik, anders.eriksson@irf.se, tel. 018-471 5945;
Dr Hans Nilsson, forskare, Institutet för rymdfysik, hans.nilsson@irf.se, tel. 0980-79127;

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera