Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 maj 2010

Tack vare ryssvärmen slog björkarna ut tidigt i år

Trots extremt sen start av våren så slog björkarna ut tidigt i år tack vare ryssvärmen. Idag den 18 maj passerade löven 20 mm vilket är det mått då björkarna anses ha slagit ut.

Vid SLU har man nio års data för lövsprickningsdatum och månadsmedelvärden för nederbörd, temperatur och globalstrålning och har därför kunnat studera eventuella samband mellan lövsprickningen och vädret under maj månad. En enkel analys visar på ett statistiskt säkerställt samband mellan lövsprickningsdatum och maj månads medelnederbörd; ju torrare maj, desto tidigare lövsprickning.

Skogsskötselforskare Per Hansson och skogsmeteorolog Mikaell Ottosson-Löfvenius utlovar mer djuplodande analyser då ytterligare några års data samlats in. Institutionen för skogens ekologi och skötsel vid SLU i Umeå har sedan 2001 mätt fem utvalda glasbjörkar i för att få ett objektivt mått på när björkarna egentligen slår ut i Umeå, Björkarnas stad. Man mäter med skjutmått 5 knoppar på fem träd och då medelvärdet för dessa 25 löv passerar 20 mm, anses björkarna ha slagit ut.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera