Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 april 2010

SLU-forskare märker fransk varg från helikopter

I de franska alperna har vargforskare från Grimsö viltforskningsstation vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) bedövat och GPS-märkt varg från helikopter. Det är den första vargen som märkts med denna metod utanför Norden. Detta kommer att ge ökade insikter i vargarnas roll i ekosystemet.

Vargforskaren Per Ahlqvist och helikopterpiloten Ulf Grinde inbjöds till nationalparken Mercantour i franska alperna för att fånga in varg. Den metod som används av forskarna inom forskningsprojektet Skandulv för att fånga in vargar är unikt för Europa. Med hjälp av ett team på marken lokaliseras vargspår i snön. Därefter följer ett helikopterteam bestående av pilot, skytt och spårare vargspåren, lokaliserar vargen och skjuter den med bedövningspil. Om skottet träffar kan man sedan sätta GPS-halsband på djuret.

Metoden har visat sig vara framgångsrik i Mercantours karga alpina terräng. SLU-forskarna lyckades bedöva en alfahona i en av flockarna på 2 500 meters höjd. Djuret vägde 33 kg och hela proceduren var lyckad.

Märkningen innebär ett stort framsteg för forskningsprogrammet Predators – Prey Rovdjur och byte som koordineras av den franska vilt- och jaktvårdsmyndigheten Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage i samarbete med forskningscentret Centre National de Recherches Scientifiques, det regionala jägarförbundet och nationalparken Mercantour. Forskningsprogrammets syfte är att ge nya lärdomar om vargstammens påverkan på populationerna av bytesdjur. Tidigare försök att fånga in och märka vargar har varit förknippade med svårigheter men Grimsös nya metod har visat sig vara lyckad. Det här är också första gången jaktmetoden används i Europa söder om Norden. De kommande veckorna kommer teamet från Grimsö att använda samma metod i Finland. Sedan 1998 har vargforskarna vid Grimsö med framgång märkt mer än 150 vargar på detta sätt.

Grimsö viltforskningsstation ingår i institutionen för ekologi vid SLU och forskar bland annat kring rovdjur, bytesdjur och deras interaktion med människor och ekosystem.

Kontaktinformation
Guillaume.Chapron@ekol.slu.se tel +46-(0)581 697313

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera