Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 september 2009

Vietnamesiskt skogsbruk med skogsgenetisk kunskap från SLU

I dagarna disputerar två vietnameser i skogsgenetik vid SLU. Nguyen Duc Kien har arbetat med förädling av eukalyptus till pappersindustrin, medan Phi Hong Hai har arbetat med akacia till sågverken.

Under 1970-talet inleddes det kanske det mest utskällda svenska biståndsprojektet någonsin, uppförandet av pappersbruket i Bai Bang i norra Vietnam. Idag går pappersbruket emellertid för fullt och skogsindustrin i Vietnam måste importera timmer för att täcka behoven. För att minska trycket på de inhemska skogarna satsas det mycket på plantageskogsbruk, där flera av de viktigaste trädslagen finns inom släktena Eucalyptus och Acacia.

Nguyen Duc Kien och Phi Hong Hai har under sin tid vid SLU kombinerat skogsgenetisk utbildning med praktiskt förädlingsarbete. Deras forskning har handlat om arvbarheten för olika egenskaper som man vill förbättra hos några viktiga trädslag i plantagerna.

Nguyen Duc Kien har arbetat med eukalyptus, som är den viktigaste råvaran för pappers- och massaindustrin. Hans studier av Eucalyptus urophylla och E. camaldulensis (röd eukalyptus ) tyder på att växtförädling och ett bättre utnyttjande av de genetiskt bästa klonerna kan göra eukalyptusplantagerna betydligt mer lönsamma än de är idag. En förädling inriktad på både snabb tillväxt och eftertraktade vedegenskaper ger förmodligen bäst resultat, och urvalet bör göras regionalt.

Phi Hong Hai har arbetat med öronakacia (Acacia auriculiformis). Detta trädslag har många användningsområden, men kvaliteter som kan förädlas till byggnadsvirke, snickerier, möbler etc. har särskilt stort värde. Till Sverige exporteras för övrigt trädgårdsmöbler gjorda i detta trädslag. Den genetiska variationen i det plantmaterial som undersöktes visar att det finns goda utsikter att förädla fram sorter med snabbare tillväxt, rakare stammar, hårdare ved och bättre mekaniska egenskaper.

Efter disputationerna kommer Nguyen Duc Kien och Phi Hong Hai att återvända till ett skogsforskningsinstitut i Hanoi, där man arbetar både med att förbättra plantageskogsbruket och med att bevara landets egna skogsgenetiska resurser.

—————————–
Nguyen Duc Kien, institutionen för växtbiologi och skogsgenetik, SLU i Uppsala, försvarar sin avhandling Improvement of Eucalyptus plantations grown for pulp production.

Tid: Tisdag den 29 september 2009, kl. 09.00
Plats: Aulan, Genetikcentrum, SLU, Ultuna, Uppsala
Opponent: Dr Nuno Borralho, BorralhoIDea, Cartaxo, Portugal

Länk till pdf med den fullständiga avhandlingen:
http://diss-epsilon.slu.se/archive/00002075/

—————————–

Phi Hong Hai, institutionen för växtbiologi och skogsgenetik, SLU i Uppsala, försvarar sin avhandling Genetic improvement of plantation-grown Acacia auriculiformis for sawn timber production.

Tid: Onsdag den 30 september 2009, kl. 09.00
Plats: Aulan, Genetikcentrum, SLU, Ultuna, Uppsala
Opponent: Dr Christine Cahalan, School of the Environment & Natural Resources, University of Wales, Gwynedd, Storbritannien

Länk till pdf med den fullständiga avhandlingen:
http://diss-epsilon.slu.se/archive/00002074/
—————————–

Mer information:
Nguyen Duc Kien, 018-67 32 86, Nguyen.Duc.Kien@vbsg.slu.se
Phi Hong Hai, 018-67 33 22, Phi.Hong.Hai@vbsg.slu.se

Frågor på svenska kan ställas till handledaren, docent Gunnar Jansson, 018-67 33 22, Gunnar.Jansson@skogforsk.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera