Artikel från Jönköping University

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 september 2009

Sambandet mellan vikt och demens

Den 25 september disputerar Anna Dahl i gerontologi vid Hälsohögskolan i Jönköping. Doktorsavhandlingens titel är ”Body Mass Index, Cognitive Ability and Dementia”.

Anna Dahl har tidigare visat, vilket även har uppmärksammats i media, att högre Body Mass Index (BMI) i medelåldern ökar risken för lägre minnes- och tankeförmåga under åldrandet och för demens.

Men, i en studie av äldre (över 65 år) finska personer, är det de smala personerna som löper högre risk att drabbas av demens och inte de som är överviktiga. Anledningen till det omvända sambandet i hög ålder, tror Anna eventuellt kan bero på att demenssjukdomar påverkar ämnesomsättningen och det långt innan personen visar tydliga tecken på demens.

I en annan studie visar Anna att personer med demens ofta saknar en diagnos, trots att det framkommer av journalanteckningarna att läkarna känner till minnesproblem.

I ett av fem fall fanns ingen journalanteckning överhuvudtaget om minnesproblem eller demensproblematik.

Enligt Socialstyrelsens nyligen publicerade riktlinjer för vård och omsorg av demenssjukdomar, behövs en korrekt diagnos för att den demenssjuke ska få en adekvat vård och omsorg, men även för att man ska kunna ge lämpligt stöd till anhöriga.

Kontaktinformation
Ytterligare information lämnas av:
Anna Dahl, tfn arbete: 036-101324,
mobil: 0731-5522070

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera